2024. április 19., péntek

Vasárnap éjfélig hitelesítenek

Vasárnap éjfélig adhatják át jelölésüket azok, akik indulni kívánnak a választásokon. A közjegyzők a hétvégén is a majdani jelöltek rendelkezésére állnak, közölték a Szerbiai Közjegyzők Kamarájában. Azt mondták, ha kell, vasárnap éjfélig dolgoznak. A legtöbb jelölt a terepen igényli a közjegyzők, helyetteseik, vagy hivatalaik munkatársának szolgáltatását.
A kamara közleménye szerint a következő majdani jelöltek gyűjtik még az aláírásokat, illetve kérték a közjegyzők együttműködését: Saša Radulović, az Elég volt! mozgalom elnöke, Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke, Ljubiša Beli Preletačević, Miroslav Parović, a Népi Szabadságpártból, Danijela Sremac, a New York-i Szerb Intézet alapítója, Aleksandar Popović, a Szerbiai Demokrata Pártból, Milan Stamatović, Čajetina polgármestere és Andrej Fajgelj, a Harmadik Szerbia volt elnöke. Az országban 152 közjegyző, 21 közjegyző-helyettes és 265 közjegyző-tanonc, azaz 438 személy hitelesíthet aláírást. Egy aláírás hitelesítése 50 dinárba kerül.

Beta

A Dveri mozgalom elnöke 11 500 támogatói aláírást gyűjtött össze (Beta)

OBRADOVIĆ ÁTADTA JELÖLÉSÉT

Pénteken Boško Obradović, a Dveri mozgalom elnöke is átadta elnökjelölését a Köztársasági Választási Bizottságnak (RIK). A jelölt 11 500 támogatói aláírást gyűjtött össze. Obradović elmondása szerint azoknak a szavazatára számít, akik a korrumpált rendszer, a Európai Unió és a NATO ellen vannak.

Ezzel párhuzamosan a RIK kihirdette Vuk Jeremić volt külügyminiszter elnökjelöltségét, amit egy nappal korábban, csütörtökön adtak át. Így pillanatnyilag négy jelöltje van az április 2-án megtartandó elnökválasztásnak. A választási bizottság korábban Aleksandar Vučić kormányfő, Saša Janković volt ombudsman és Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnökének jelölését hirdette ki.

KÜLFÖLDÖN IS SZAVAZHATNAK

Mint mindig, a szerbiai állampolgárok külföldön is leadhatják voksukat. Ott nyitnak szavazóhelyet, ahol legalább száz szavazásra jogosult személy szavazna. A becslések szerint nagyjából 200 ezer külföldön élő, szerbiai állampolgár jogosult voksolásra. Azoknak, akik szavazni szeretnének, legkésőbb március 11-éig, szombatig kell jelezniük ebbéli szándékukat.

A RIK jóváhagyta egy újabb szervezetnek, hogy megfigyelői státuszban figyelemmel kísérje az elnökválasztást, így az Emberi Jogi Jogászok Bizottsága, a JUKOM aktivistái is felügyelik a választást. A JUKOM három aktivistája a RIK munkáját vizsgálja felül, tízen pedig belgrádi szavazóbizottságokban lesznek jelen.

VUČIĆ NYERHET ELSŐ KÖRBEN

A Faktor Plus közvélemény-kutatása szerint az elnökjelöltek és az esetleges majdani jelöltek közül továbbra is Aleksandar Vučić, a hatalmi koalíció jelöltje vezet. A március 4. és 7. között elvégzett felmérésben megkérdezett 1200 személynek az 53,1 százaléka mondta azt, hogy őt támogatná szavazatával. 14,5 százalékkal második helyen Saša Janković áll, őt 11,1 százalékkal Vuk Jeremić követi, 11 százalékkal pedig Vojislav Šešelj sorakozott fel a negyedik helyen.

Boško Obradovićra a megkérdezettek 3,9 százaléka szavazna, Saša Radulovićra 2,4 százalékuk, Milan Stamatovićra pedig 2 százalékuk.

Ami a pártok támogatottságát illeti, a Szerb Haladó Párt továbbra is messze megelőzi a többi politikai csoportosulást. A hatalmi haladókra a megkérdezettek 50,6 százaléka szavazna, 10,5 százalékuk a Szerbiai Szocialista Pártot támogatja, 8 százalékuk a Radikális Pártot, 7,5 százalékuk a Demokrata Pártot, 6,5 százalékuk az Elég volt! mozgalmat, 4 százalékuk pedig a Dverit. A megkérdezettek 12,9 százaléka nem a felkínált pártokat favorizálja.