2024. március 28., csütörtök

Amikor túlzásba viszik a „személyi adatok védelmét”

A Korrupcióellenes Ügynökség kulcsfontosságú információkat hallgatott el Belgrád polgármesterének vagyonával kapcsolatban

A Korrupcióellenes Ügynökségnek nem lett volna szabad titokban tartania Siniša Malinak, Belgrád polgármesterének az üzleti ügyeivel és vagyonával kapcsolatos adatokat, csak a személyével kapcsolatos információk elhallgatása áll az ügynökség jogában – jelentette ki Rodoljub Šabić, a közhasznú információk és személyi adatok védelmének köztársasági biztosa.

Šabić korábban arra szólította fel az ügynökséget, hogy hozza nyilvánosságra a Siniša Mali vagyonával és bevételeivel kapcsolatban végrehajtott ellenőrzés részleteit. Az ügynökség „részben tett eleget” ennek a felszólításának az adatok személyi jogokhoz köthető mivoltára hivatkozva, reagálásában Šabić az ügynökség álláspontját „az igazsággal ellentétes” állításnak nevezte.

Az ügynökség a Pištaljka weboldal megkeresésére, majd az adatvédelmi biztos közbenjárására, továbbította jelentését a honlap szerkesztőinek, a jelentés elküldött változatában azonban lényeges adatokat sötétítettek be, s tettek ezáltal olvashatatlanná. A szövegrészek módosítása révén nem derülhet ki, melyik bankban van Malinak számlája, milyen bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják, hány négyzetméteres ingatlannal rendelkezik, de más információkat is kideríthetetlenné tettek.

VITÁNAK HELYE NINCS!

Az ügynökség először nem tett eleget a Pištaljka kérésének, ezért az adatvédelmi biztosnak kellett beavatkoznia, a törvény értelmében ugyanis a közérdekű információkat kötelesek közzétenni. Az ügynökség viszont az adatvédelmi biztos felszólításának sem tett most teljes egészében eleget, hiszen „titkosította” a kulcsfontosságú adatokat. Šabić ismertette, hogy a Korrupcióellenes Ügynökségnek továbbított felszólításában pontosan közölte, melyek azok a személyi adatok, amelyeket az ügynökség nem közölhet a személyi jogok védelme miatt. A biztos arra mutatott rá, hogy a személyi jogok védelme nem vonatkozhat a pénzátutalások nagyságára, a köztisztségviselővel kapcsolatban álló vállalatok neveire, az általa birtokolt ingatlanok nagyságára és gépjárművek felsorolására, vagy azoknak a bűncselekményeknek az ismertetésére, amelyek esetében neve gyanúsítottként merülhet fel. Az adatvédelmi biztos megállapította, hogy az ügynökség nem járt el meghagyása szerint.

– Az adatvédelmi biztos meghagyása a törvényes előírásokon alapszik és a közvélemény érdekeit szolgálja. A meghagyás az ügynökség számára éppen annyira kötelező érvényű, mint bármelyik más szerv számára – erről a törvény egyértelműen rendelkezik. Teljesen felesleges minden olyan vita, hogy mindenkinek, főként a hatalom egyik szervének, kötelessége-e betartani a jogszabályt, vagy esetleg megengedheti magának, hogy válogasson, a meghagyás mely részeit kívánja betartani és mely részeit nem – közölte az adatvédelmi biztos.

LAKÁSOK, KOCSI, OFFSHORE CÉGEK

Mint ismeretes, Marija Mali, a belgrádi polgármester volt felesége a KRIK oknyomozó újságíró-hálózatnak adott interjújában beszélt exférje kétes ügyeiről. Azt állította, hogy mivel Mali politikusként köteles vagyonbevallást benyújtani, és mivel nem tudta igazolni 95 ezer euró származását, aláíratott a feleséggel egy hamis nyilatkozatot, mely szerint édesapja halála után neje találta meg ezt a pénzt. Bankszámlára fizette be a pénzt és hitelkártyával költötte. Elmondta, hogy a hamis nyilatkozattételt bejelentette az ügynökségnek, és megpróbált az ügyről beszélni az illetékesekkel, ez idáig azonban senki nem fogadta. További részleteket is közölt. Több olyan luxusingatlanról beszélt, amelyek állítólag volt férje tulajdonai, de nem tüntette fel őket a vagyonbevallásában. Az egyik kopaoniki luxuslakást még csak be sem jegyezték a földhivatalba, mintha nem is létezne, a rezsiszámlák viszont Siniša nevére érkeznek. Azt is alátámasztotta, hogy férje adóparadicsomokban bejegyzett vállalatok tulajdonosa. Az egyiket azért alapította, hogy adómentesen vásárolhasson egy Mercedes luxusgépkocsit, amelyet végül ráíratott a feleségére. Egy másik offshore vállalatot is a felesége nevére jegyeztetett be a nyilatkozat szerint.