2024. április 25., csütörtök

Zombor gazdag kultúralapokkal rendelkezik

Csütörtök délutáni látogatása során Zomborban találkozott Vladan Vukosavljević művelődési és tájékoztatási miniszter Nyugat-Bácska művelődési intézményeinek igazgatóival, illetve Zombor város és Apatin, Kúla, Hódság községek képviselőivel.

– Hasznos információkat osztottunk meg egymással a találkozón – mondta a miniszter. – Közismert, hogy Zombor gazdag kultúralapokkal rendelkezik, a hagyomány mellett számos olyan személy szülőhelye ez a régió, akik kitörölhetetlen nyomot hagytak a kultúrában. Az is nyilvánvaló, hogy a művelődés terén problematikus a finanszírozás és a beruházási szükségletek kielégítése. Munkatársaimmal együtt fölhívtuk a jelenlévők figyelmét a minisztérium új, Városok a fókuszban elnevezésű programjára, illetve egyéb pályázataira. Ki kell várnunk a pályázatokat elbíráló bizottság döntését, de meggyőződésem, hogy Zombor a várost megillető figyelemben részesül. Ismertettük a művelődési stratégia alapelveit is. Az összejövetelen elhangzott, hogy Zombor a költségvetésének nyolc százalékát fordítja művelődésre, amit jó példaként ajánlok más önkormányzatok figyelmébe. A Művelődési Minisztérium nevében biztosítottam Nyugat-Bácska művelődési intézményeit, hogy lehetőségeihez mérten hozzájárul fejlesztésükhöz, mert szerintünk ehhez jó alapokkal rendelkezik, és megérdemli a régió – nyilatkozta a találkozót követően Vladan Vukosavljević művelődési és tájékoztatási miniszter.
Antonio Ratković, Zombor polgármester helyettese hangsúlyozta, hogy a város a minisztérium Városok a fókuszban programjára átfogó projektet nyújtott be, ami felöleli a Grassalkovich-palota, a Városháza, a Batinai Ütközet Emlékmúzeuma fölújítását, a Népszínház nyári színpadának megépítését, illetve a város szempontjából jelentős rendezvények támogatását.