2024. március 29., péntek
Jugoremedija

Jogtalanul forgalmazzák a gyógyszereiket?

A nagybecskereki Jugoremedija hitelezői bizottsága a csődbe jutott gyógyszergyár védjegyeinek a jogtalan birtoklásával gyanúsítja az újvidéki Union Medic társaságot, amely a közelmúltig bérlője volt a gyógyszergyárnak.

Erről értesítették a nagybecskereki Gazdasági Bíróságot, amely előtt zajlott a vállalat csődeljárása, most pedig a gyár vagyonának az árverezési folyamatát vezeti.
A hitelezők állítása szerint ugyanis az Union Medic három hónappal ezelőtt felbontotta a gyógyszergyárral a bérleti szerződést, viszont azóta sem adták vissza a Jugoremedija által védjegyezett orvosságok szabadalmi jogát. Erre a törvény harmincnapos határidőt írt elő. A Jugoremedija hitelezői bizottságának a közgyűlése szerint az ilyen eljárással elnézően bánik Radovan Savić csődeljárási igazgató, aki ezt azzal indokolja, hogy a gyógyszerek szabadalmi jogát gyakorlatilag már nincs kinek visszaszármaztatni, mivel a Jugoremedijában megszűntek a termelés feltételei. A hitelezők szerint ily módon nagy kárt okozott nekik, lecsökkentve a csődvagyon értékét, éppen akkor, amikor a gyár vagyona árverés előtt áll.
Szerintük kezdetektől fogva ellentmondásos volt az Union Medic viszonyulása, amelynek 2013 óta joga lett volna benyújtani az átszervezési tervet a Jugoremedija megmentésére, de ezt nem tette meg. Ahelyett húzta az időt, hogy minél nagyobb haszonra tegyenek szert a Jugoremedija gyógyszereinek a gyártásából. Amikor pedig kihirdették a nagybecskereki gyógyszergyár felszámolását, gyorsan felmondták a bérleti szerződést és a Jugoremedija szabadalmi jogát használva Újvidéken folytatták a termelést. A hitelezők szerint ez kedvező helyzetbe hozza az Union Medicet a Jugoremedija vagyonának az árverezésekor, mivel gyakorlatilag náluk vannak a szabadalmi jogok.
A csődeljárási igazgató szerint abban az esetben, ha visszakerülne a gyógyszerek előállítása Nagybecskerekre, akkor a Jugoremedija elveszítené a szabadalmi jogokat, ami a gyógyszergyárnak talán a legértékesebb vagyonát jelenti. Két hónappal a gyár vagyonának az árverezése előtt pedig nem lenne értelme új bérlőt keresni.
A Gazdasági Fellebbviteli Bíróság nemrég megerősítette a nagybecskereki Gazdasági Bíróság végzését, amely értelmében felszámolással kell befejezni a Jugoremedija gyógyszergyár csődeljárását. A gyógyszergyárat 2002-ben magánosították. A dolgozók tiltakozása miatt három és fél évvel később a privatizációs szerződést felbontották. Az újraindulás sikeresnek ígérkezett, de 2012 decemberében megindult a csődeljárás, és munka nélkül maradt négyszáz dolgozó. Egy ideig az újvidéki Union Medic társaság bérelte a gyárat.