2024. április 25., csütörtök
ELNÖKVÁLASZTÁS 2017

Március 12-én éjfélkor jár le a jelentkezési határidő

Azok, akik részt kívánnak venni az április 2-án tartandó elnökválasztás megmérettetésében, március 12-én éjfélig adhatják át jelölésüket. A választási bizottságnak a választást megelőzően 15 nappal korábban kell kihirdetnie az egységes választási listát. Ezen a jelöltek sorrendjét nem a jelölés átadásának, illetve kihirdetésének sorrendje határozza meg, hanem húzással döntenek arról, hogy a szavazólapokon melyik jelöltet melyik sorszámmal tüntetik fel. Ha első körben egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatoknak több mint az 50 százalékát, a két legsikeresebb jelölt részvételével 15 napon belül megtartják a választás második körét.

Vuk Jeremić a legközelebbi munkatársaival (Beta)

Vuk Jeremić a legközelebbi munkatársaival (Beta)

JEREMIĆ ÁTADTA JELÖLÉSÉT

Vuk Jeremić volt külügyminiszter elnökjelölését tegnap adták át a Köztársasági Választási Bizottságnak (KVB). Jeremić jelölését az Összefogás Szakszervezeti Egyesület és a Szerbiai Nyugdíjasok Új Egyesülete támogatta.

Jeremić a jelenlevő újságíróknak nyilatkozva azzal indokolta meg jelöltségét, hogy Szerbiában egyre nagyobb a gazdagok és a szegények közötti szakadék, és ezen mindenféleképpen változtatni szeretne. Hozzátette, hogy nem véletlenül március 9-én adta át jelölését és a támogatói aláírásokat. Huszonhat évvel ezelőtt ugyanis ezen a napon tartották meg az első nagy polgári tiltakozást Slobodan Milošević rezsimje ellen. Március 9. azt a társadalmi megosztottságot szimbolizálja, amit a mai napig érezni lehet az országban – tette hozzá.

Eddig hárman adták át jelölésüket a KVB-nek. Aleksandar Vučić miniszterelnök, a Szerb Haladó Párt elnöke, aki az aktuális hatalmi koalíció jelöltje, Saša Janković volt ombudsman és Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke. A KVB mindhárom jelölést elfogadta, majd kihirdette.

Korábban több mint tizenöten jelezték, hogy indulnak a választáson. Egyebek mellett Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke, Saša Radulović, az Elég volt! mozgalom vezetője, Boško Obradović, a Dveri elnöke és Dušan Janjić valamikori politikai elemző, civil aktivista, aki ma az Aktív Szerbia elnevezésű politikai párt elnöke.

8253 HELYEN LEHET SZAVAZNI

A Köztársasági Választási Bizottság (KVB) 8253 szavazóhelyet jelölt ki az április 2-ai elnökválasztásra. Ebből 8224 szavazóhely a városokban és községekben lesz, 29 pedig a büntetés-végrehajtási intézetekben.

A legutóbbi választáshoz képest Voždovac községben, a szavazásra jogosultak számának növekedése miatt, két szavazóhellyel több lesz. Rakovicán, Kraljevóban és Nišben is eggyel-eggyel növelték a szavazóhelyek számát, Krupanjban és Užicében viszont ugyanennyivel csökkentették.

A koszovói és a külföldi szavazóhelyekről külön határozatban rendelkeznek március 12-éig.

TELJES GŐZZEL DOLGOZNAK A KÖZJEGYZŐK

A Szerbiai Közjegyzők Kamarája szerint a közjegyzők teljes gőzzel, a munkaidő lejárta után is dolgoznak, hitelesítik a támogatói aláírásokat, nemcsak hivatalaikban, hanem terepen is. Az országban összesen 438 személy hitelesíthet aláírást.

A CESID ELEGET TESZ A FELTÉTELEKNEK

A Köztársasági Választási Bizottságnak a megfigyelőkkel foglalkozó munkacsoportja megállapította, hogy a Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID) eleget tesz mindazoknak a feltételeknek, amelyek az április 2-ai elnökválasztást lebonyolító szervek tevékenységének megfigyeléséhez szükségesek.

A CeSID négy megfigyelővel szándékozik kísérni a Köztársasági Választási Bizottság munkáját.

A bizottság tegnap meghatározta a KVB munkacsoportjainak összetételét. Eszerint az összesen 847 helyből az SZHP 220-at foglalhat le. A további leosztás szerint a Szerb Radikális Párt 146, a Demokrata Párt 99, az Elég volt! 86, A Liberális Demokrata Párt, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Szandzsáki Demokratikus Akciópárt koalíciója 60, a Szerbiai Szocialista Párt és a Dveri 47-47, az Új Szerbia–Mozgalom Szerbia Megmentéséért, valamint a Szociáldemokrata Párt–Szerbiai Néppárt 33-33, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt 22, a Nyugdíjas Párt 19, az Egységes Szerbia 13, a Szocialisták Mozgalma–Népi Parasztpárt és Egyesült Parasztpárt 11, a Vajdasági Magyar Szövetség–Demokratikus Cselekvés Pártja 11 helyet kap a munkacsoportokban.

Meghatározták azt is, hogy a KVB-t a szavazás menetéről webalkalmazás segítségével tájékoztatják, internetes kapcsolat hiánya esetén pedig faxszal.

A szavazók számáról 10, 14 és 18 órakor adnak tájékoztatást.