2024. március 29., péntek

Határozottabban a kirekesztés ellen

A zombori Fogyatékosok Önálló Életéért Központ által szervezett előadáson Jadranka Radojčić, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat zombori fiókjának pszichológusa beszélt azokról a problémákról, amelyekkel a fogyatékkal élők, különösen a fogyatékos nők szembesülnek.
Hangsúlyozta, hogy Szerbiában a leginkább kirekesztettek három legnépesebb csoportja a nők, a romák és a fogyatékkal élők.
Az előadást követően a résztvevők indulatos, de alátámasztott bírálatokat fogalmaztak meg a kirekesztéssel kapcsolatos tapasztalataikról. A panaszok meghallgatását követően Jadranka Radojčić közölte, hogy a fogyatékkal élők a világ népességének 10 százalékát teszik ki, azt viszont még senki se mutatta ki, hogy milyen ez az arány Szerbiában. Ezt a kimutatást végre el kellene végezni.
Az előadás résztvevői, vagyis hallgatói szerint a sajtónak a jelenleginél nagyobb elszántsággal kellene részt vállalnia a fogyatékosoknak a szélesebb társadalmi közösségbe integrálásának folyamatában, ugyanakkor mindenkinek részt kell vállalnia a fogyatékkal élőkkel szembeni előítéletek eloszlatásában.
A Gerontológiai Központban rendezett előadáson részt vett Čarna Petričević, Zombor polgári jogvédője, valamint Ksenija Liščević tanügyi tanácsos.
A szervező nevében Julijana Čatalinac, a Fogyatékosok Önálló Életéért Központ elnök asszonya a megjelent hölgyeket fölköszöntötte a nemzetközi nőnap alkalmából.