2024. április 24., szerda

A községek kasszájából minden hetedik dinár szabálytalanul cserél gazdát

Az Állami Revizori Intézet az idén csaknem hatvan önkormányzat pénzügyeit veszi górcső alá

Az Állami Revizori Intézet (DRI) közzétette azoknak a helyi önkormányzatoknak a listáját, amelyeknek 2016-os pénzügyeit az idén megvizsgálják.

Óbecse önkormányzata az idén is külső revizort köteles megbízni az ellenőrzéssel (Fotó: Fehér Rózsa)

Óbecse önkormányzata az idén is külső revizort köteles megbízni az ellenőrzéssel (Fotó: Fehér Rózsa)

A 2017-es revíziós program szerint a DRI 59 helyen fogja ellenőrizni az elmúlt év pénzügyi jelentéseit és a működés jogszerűségét. A revizorok látogatására az idén Jagodina, Valjevo, Pancsova, Nagybecskerek, Vranje, Kraljevo, Bogatić, Zsablya, Odžaci, Magyarkanizsa, Preševo, Vladičin Han, Raška és Batočina számíthat. A vizsgált községek között 2011 óta nem szerepel Óbecse.
Az óbecsei MojBečej.rs portal számolt be tavaly a DRI Törökbecsén, Szenttamáson és Adán, továbbá a Temerin Kommunális Közvállalatban és a VMSZ-ben végzett, 2015-re vonatkozó vizsgálódásainak az eredményeiről, ekkor arra jutottak a revizorok, hogy az említett vajdasági községekben 2015-ben százmilliós nagyságrendekben tapasztaltak szabálytalan költségvetési költéseket: Törökbecse ekkor legkevesebb 139, Szenttamás 87, Ada pedig 100 millió dinárral nem tudott megfelelő módon elszámolni. Duško Pejović vezető állami revizor szerint ez azt jelenti, hogy az ellenőrzött önkormányzatokban 2015-ben minden hetedik dinárt szabálytanul költöttek el, elsősorban a költségvetések túllépésével, a közbeszerzések során, továbbá a civil szervezetek, egyesületek és sportklubok pályázatok, szerződések, átlátható követelmények nélküli finanszírozásával.
Ilyen esetekben a feltárt szabálytalanságok kiküszöböléséről az érintett önkormányzatoknak vagy közvállalatoknak 30–90 napon belül jelentést kell készíteniük, amelynek hitelességét adott esetben a DRI le is ellenőrizheti. Ha az ellenőrzés során jelentős anyagi kárt okozó bűncselekményre utaló információkat tár fel az intézmény, szabálysértési vagy bűnvádi feljelentést tesz.