2024. április 24., szerda
ASZTALITENISZ

Pótselejtezőt érő győzelmek

Szerbia férfi- és női, valamint Magyarország férfiválogatottja is győzelmi kényszerben állt asztalhoz a 2017-es csapat-Európa-bajnokság selejtezőjének utolsó fordulójában. Legkönnyebb dolga a szerb férfiválogatottnak (Marko Petkov, Nikola Strugarević, Ivor Katić) volt, amely Nišben Svájcot győzte le, s így Németország mögött megszerezte a csoport második, pótselejtezőt érő helyét, és április 11-én és 18-án a legerősebb csoportmásodik, Oroszország ellen kell kiharcolniuk az I. divízióban való szereplést.

Budapesten a magyar férfiak, vagy inkább fiúk (Majoros Bence, Ecseki Nándor, Szudi Ádám) ugyanilyen arányban nyertek Dánia ellen, így ők is a csoport második helyén végeztek Ausztria mögött, és a pótselejtezőben a Vlagyimir Szamszonovval felálló Fehéroroszország lesz az ellenfelük.

A legnehezebb helyzetben Szerbia női válogatottja (Andrea Todorović, Makszuti Anetta, Truzsinszki Viktória) volt, amelynek a korábbi egyéni Európa-bajnok Rūta Paškauskienėt is soraiban tudó Litvániát kellett legyőznie a pótselejtezőbe jutásért. Idegenben egyszer ez már összejött, de Nišben meg kellett ismételni a novemberi bravúrt. Ez végül, ha nehezen is, de sikerült, s a győzelemből oroszlánrészt vállalt a Lengyelországban légióskodó Todorović, aki 2:1-es vendégvezetésnél játszmaveszteség nélkül nyert Paškauskienė ellen. A döntő mérkőzésen Makszuti magabiztosan győzte le Baskutytėt, így Szerbia a pótselejtezőben Horvátország ellen harcolhatja ki az I. divízióban való részvételt.

Nagyon sok függ attól, hogy a horvátok a párharc során milyen felállásban állnak asztalhoz. Ha a honosított kínai játékosuk, Tian Yuan is a csapatban lesz, akkor jócskán meg kell majd izzadnunk a győzelemért. Todorović remek formában van, ha neki sikerül ezt a szintet tartania, akkor szép esélyekkel várjuk majd a párharcot. Az biztos, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk majd, mivel nagyon szeretnénk az I. divízióban szerepelni az Európa-bajnokságon” – nyilatkozta Makszuti Anetta.

A magyar női válogatott már korábban lejátszotta valamennyi csoportmérkőzését, s hibátlan mérleggel, négy győzelemmel szerezte meg a J csoport első helyét.

Eb-selejtező, férfiak, A csoport: Magyarország–Dánia 3:1 (Szudi–Nielsen 3:0, Majoros–Lind 3:2, Ecseki–Rasmussen 1:3, Szudi–Hindersson 3:2). A csoport végeredménye: 1. Ausztria 4 mérkőzés/3 győzelem, 2. Magyarország 4/2, 3. Dánia 4/1. B csoport: Szerbia–Svájc 3:1 (Petkov–Karin 3:0, Katić–Champod 3:1, Strugarević–Vende 0:3, Petkov–Champod 3:0). A csoport végeredménye: 1. Németország 4/4, 2. Szerbia 4/2, 3. Svájc 4/0.

Nők, G csoport: Szerbia–Litvánia 3:2 (Todorović–Baskutytė 3:1, Makszuti–Paškauskienė 2:3, Truzsinszki–Stuckytė 0:3, Todorović–Paškauskienė 3:0, Makszuti–Baskutytė 3:1). A csoport végeredménye: 1. Csehország 4/4, 2. Szerbia 4/2, 3. Litvánia 4/0.