2024. április 19., péntek

Három új lehetőség várja a termelőket

A mezőgazdasági titkárhelyettes szerint most érdemes új beruházásról gondolkodniuk a bejegyzett gazdaságok tulajdonosainak

Március elején új pályázati lehetőségekkel rukkolt elő a Tartományi Mezőgazdasági, Víz-és Erdőgazdálkodási Titkárság. Minden pályázatra jellemző, hogy segítségével jelentős költség-visszatérítés igényelhető a mezőgazdasági termelők által elvégzett befektetések esetében, az önrész pedig 30-40 százalékra csökken a segítség által. Lapunknak nyilatkozva Ótott Róbert mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkárhelyettes elmondta, hogy az idén a múlt évinél jóval nagyobb költségvetéssel rendelkezik a titkárság, és ez azt jelenti, hogy a támogatások is jelentősebbek lehetnek.

– Számokban ez azt jelenti, hogy az előző esztendei valamivel több mint 7,5 milliárd dinár helyett most 8 milliárdot meghaladó összeget vehetünk igénybe. Ötszázmillió dinárral több áll tehát a titkárság rendelkezésére. Ezt az összeget az utolsó dinárig a bejegyzett mezőgazdasági termelők megsegítésére fordítjuk. Ez a törekvésünk világosan kirajzolódik az év elején elfogadott vidékfejlesztési programunkból is.

A titkárság megnövelt költségvetése a gazdaságok vonatkozásában lehetővé teszi, hogy a tavalyi mintegy 800 millió dinárnál 2017-ben jóval nagyobb, megközelítőleg 1,4 milliárd dináros pályázati eszközöket hívhatnak le a bejegyzett mezőgazdasági termelők, az agrárágazattal foglalkozók – jegyezte meg Ótott, aki kitért az új pályázatok részleteire is.

Ótott Róbert

Ótott Róbert

– Március 4-én három pályázat jelent meg. Az elsőnél a bejegyzett mezőgazdasági termelők öntözőrendszerek és kutak kiépítésére igényelhetnek támogatást, a pályázat tárgyát képezheti kutak kiépítése s a hozzá tartozó felszerelés vásárlása, pumpa, áramfejlesztő beszerzése, az öntözőrendszer kiépítése és hasonlók. E pályázati kiírás összesen 450 millió dinár értékű. Másik pályázatunk fóliasátrak kiépítését és felszerelését segíti, 80 millió dináros kerettel. Egy-egy pályázat ebben az esetben legfeljebb 1,8 millió dinár igénylésére adható be, mégpedig a fóliasátor konstrukciójának építésére, többrétegű takarófólia, árnyékoló és hővédő fóliák vásárlására, csepegtetőrendszerre, a sátrak fűtési rendszerére. Harmadik támogatásunk a jégvédelmi hálók kiépítését hivatott segíteni, 320 millió dináros összértékben, a félhektárostól a tízhektáros területek, gyümölcsösök megóvására. E pályázatra jelentkezni tudnak költség-visszatérítés igénylésére a jégvédelmi hálók kiépítésére a hozzá tartozó oszlopokkal együtt – 800 ezertől 8 millió dinárig terjedő támogatásokra, valamint oszlopok nélküli konstrukciókra, 490 ezertől 4,9 millió dinárig terjedő összegekre.

A titkárhelyettes közölte, hogy a szóban forgó pályázatok részleteiről a polgárok a www.psp.vojvodina.gov.rs honlapon tájékozódhatnak, s ismertette a költség-visszatérítési politika részleteit is.

– Mindhárom most megjelent pályázat közös jellemzőinek egyike, hogy a befektetés összegének 60 százalékáig terjedő költség-visszatérítés igényelhető, amely, úgy vélem, jelentős ösztönzőerő lehet mindazok számára, akiknek az agrárágazat a fő megélhetési forrás. A másik közös kitétel mindhárom pályázatunknál, hogy ha a pályázó 40 évnél fiatalabb termelő, vagy a szebbik nem képviselője, a költség-visszatérítés mértéke elérheti akár a 70 százalékot is. Az idei évtől kezdve, a pályázati kiírástól függően előszámlával is pályázhatnak a termelők a titkárságunknál. Sokszor, sok helyen hangzott/hangzik el, mennyire fontos, hogy a fiatalok itthon maradjanak, hogy lehetőséget kell adunk számukra. Nemcsak a Vajdasági Magyar Szövetség mutat rá erre évek óta, hanem a kormány- és az agrárpolitika is e felé fordult, hiszen a termelők, s mindannyiunk közös érdekéről beszélünk. Pályázataink feltételeiből nyilvánvalóan kitűnik, hogy a fiatalokat, a nőket és a kisebb területen gazdálkodókat, a kistermelőket kívánjuk segíteni, helyzetbe hozni, támogatni felzárkózásukat – hangsúlyozta a titkárhelyettes.

Mint mondta, mindenkit arra szeretne bátorítani, hogy éljen a pályázati lehetőségekkel, valósítsa meg elképzeléseit, fejlessze a gazdaságát.

– Munkájukban titkárságunk támogatni fogja azokat, akik ilyen lépés mellett döntenek – nemcsak az említett pályázatokkal, hanem azokkal is, amelyek hamarosan kiírásra kerülnek, s a méhészetet, a gyümölcs- és zöldségfeldolgozást, a bor- és pálinkakészítést, a gazdaságok eszközbeszerzését, farmok felszerelését és a kis hús- és tejüzemek felszerelését célozzák majd meg – ismertette a terveket Ótott Róbert.