2024. április 19., péntek

Mađarska je pojačala bezbednost i kontrolu na granici

Migranti treba da čekaju u zoni tranzita procenu nadležnih za ulazak u zemlju

Parlament je većinom glasova prihvatio u utorak predlog vlade o pojačanim merama na granici.
Po novim pravilima, molbu za pravo na azil, može migrant da preda lično, nadležnom organu, isključivo u tranzitnoj zoni, a do odluke tu treba da čeka. A tu tranzit zonu u vremenskom periodu dok čeka odluku, može da napusti samo u pravcu Srbije.
Nadležni organ za pitanja azilanata može da prekine proces, ukoliko lice koje je predalo molbu pismeno povuče istu, porekne izjavu, spreči nadležne da ga fotografišu ili ne pristane da da otisak prstiju, napusti tranzit zonu. U tom slučaju nema pravo na žalbu.
Doneli su odluku i o mogućnosti uvođenja mera ukoliko se ugrozi granica Šengena, u slučaju da je prouzrokovana migrantskom krizom.
Zbog novih pravila su već počeli da proširuju tranzit zone kod Reske.
Menja se i zakon o zaštiti dece: deca migranata, koja stižu bez pratioca između 14 i 18 godina takođe će biti smeštena u tranzit zonu. Deci ispod 14 godina, koja dolaze bez pratnje, i dalje će biti obezbeđen smeštaj u instituciji za zaštitu dece. Zatim su zakon o prekršajima proširili i time da, ko se ne pridržava pravila da na predviđenom mestu boravi za vreme razmatranja njegovog zahteva, krši zakon.
Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od njegovog donošenja.
Koša: imaćemo zbog ovoga rasprave.
Na konferenciji za novinare Lajoš Koša, funkcioner „Fidesz“-a je izjavio da će Mađarska sigurno imati rasprave sa Evropskom Unijom zbog ovih mera. Istrajaćemo. Nove mere se ne kose sa pravilima Evropske Unije. Zbog promene zakona broj migranata će se smanjiti u kampovima ali se oni neće zatvarati. U susednim zemljama se vodi građanski rat, a mi moramo obezbediti prostor za izbeglice iz tih krajeva ako to bude potrebno.