2024. április 19., péntek

Megújult a fűtési rendszer

Moholon az általános iskolában légvezetésű hővezetékre cserélték az elhasználódott földi csővezetéket

A Tartomány Oktatási Titkárság 1,5 millió dináros támogatásából megújították a fűtési rendszert a moholi Novak Radonić Általános Iskolában, ahol légvezetésű hővezetékkel kötötték össze a kazánházat és az iskolaépületet, miután a régi földi csővezeték teljesen elhasználódott, és emiatt gondok adódtak a fűtésnél – tudtuk meg Snežana Došić iskolaigazgatótól, aki hozzátette, hogy a régi vezeték már legalább negyvenéves, amit már régen le kellett volna cserélni.

Az új hővezeték a moholi iskolában (Csincsik Zsolt felvétele)

Az új hővezeték a moholi iskolában (Csincsik Zsolt felvétele)

– A fűtési idény elején ismét gondjaink adódtak a rendszerrel, ezért a tartományi titkársághoz fordultunk segítségért. Az iskola elkészítette a tervdokumentációt az új fűtési rendszerre, a tartományi titkárság pedig nagyon gyorsan reagált, és a költségvetési tartalékból biztosította a pénzt a fölújításra. Ha ez nem történt volna meg, akkor ki tudja, hogyan fejeztük volna be a fűtési idényt, mert elszivárgott a víz a rendszerből, ezért folyamatosan rá volt kapcsolva a vízvezetékre. Emiatt hőveszteség alakult ki, és sok tüzelőt elhasználtunk. A hővezeték ezúttal légvezetésű lett, mert ez volt a leggyorsabb és a legolcsóbb megoldás. A munkálatok 1,5 millió dinárba kerültek. A tartományi titkárság még december végén biztosította a pénzt, de a munkálatok késtek a közbeszerzési eljárás, illetve az alacsony hőmérséklet miatt. Januárban a munkások nem tudtak folyamatosan dolgozni a nagy hideg miatt. A hővezeték megújítása a gyerekek és a dolgozók egészségének megőrzése mellett a tüzelővel való takarékoskodás miatt is fontos volt. A tartományi titkárság soha nem hagyott bennünket cserben, hiszen néhány évvel ezelőtt, amikor felrobbant a kazán, szintén segítettek, különösen jó az együttműködés velük. A fűtési rendszert illetően várnak még ránk felújítási munkálatok, amelyekre elő kell teremtenünk az anyagiakat. Kidolgoztunk egy projektumot a radiátorok cseréjére, mivel nagy részük elhasználódott. A kis tornateremben pedig le kellene cserélni a fűtési rendszert. A létesítményben a múlt század hatvanas éveiből származó hősugárzók találhatók, amelyek szerintem az általuk keltett por miatt egészségtelenek, meg nem elég hatékonyak. A beruházáshoz pénzforrást kell találnunk, de remélem, hogy az idén ez is megvalósul – nyilatkozta az iskolaigazgató.

Snežana Došić (Csincsik Zsolt felvétele)

Snežana Došić (Csincsik Zsolt felvétele)

Snežana Došić elmondta, hogy a nyáron nagy felújítási munkálatok várnak az iskolára, amennyiben az oktatásügyi minisztérium megvalósítja azt a projektumot, amelyet néhány éve elnyert az intézmény. Megjegyezte, hogy a versenytárgyalás lezárult, ismert a kivitelező, és állítólag a szerződés a miniszter asztalán hever, akinek alá kellene írnia. A helyzetet az bonyolítja, hogy az Európai Fejlesztési Bank által finanszírozott programot 2016 decemberéig be kellett volna fejezni, bár 2018-ig meghosszabbították a határidőt. Mindenesetre a tervek szerint a beruházás áfával együtt 25 millió dinár lenne a moholi iskolában, ahol kicserélnék a régi ablakokat a régi és az új épületen az udvar és az utca felől, felújítanák az udvari homlokzatot, lecserélnék a padlót a tantermek egy részében és az irodákban, továbbá az új épületen lecserélnék a teljes tetőszerkezetet, valamint elvégeznék a belső meszelést az iskola egy részén.