2024. április 25., csütörtök

A Beatles-sztori – kicsit másképpen

Előadás a legendás zenekar kevésbé ismert oldaláról

A maga nemében rendhagyónak ígérkezik Paku Yoza, Liverpoolban élő zentai zenésznek a legendás angol együttest, és a zenekar szülővárosát bemutató előadása, amelyet március 9-én rendeznek meg a zentai Mojo klubban.

Napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy Liverpool mellett Londonból is kapott egy munkaajánlatot, de éppen a legendás zenekar volt az, ami miatt az előbbi városban keresett megélhetési lehetőséget.

Yoza, helybéli zenészként korábban is sokat foglalkozott a legendás angol zenekarral, Liverpoolban pedig még mélyebben beleásta magát a gombahajúak pályafutásának kutatásába.

– Liverpoolban egyfajta turistaattrakciót csináltak a zenekarból, s a város manapság is évente több millió fontnyi bevételt valósít meg a zenekarhoz köthető idegenforgalmi látványosságokból, s a világ minden tájáról naponta kisezer turista érkezik, csak azért, hogy megtekintsék azokat a jellegzetes helyeket, ahol a Beatles tagjai megfordultak, vagy pedig felléptek. Japánból sokan csak ezért képesek Liverpoolba utazni, hogy példának okán ízelítőt kapjanak a Cavern klub hangulatából, s leüljenek azokra a pultszékekre, ahol egykoron John Lennon, Paul McCartney, Ringo Star és George Harrison ültek és a fellépés előtt italukat kortyolgatták. Paku elmondta azt is, hogy a másfél órás, képvetítéssel egybekötött esten kevésbé ismert dolgokat is elmesél majd a zenekarról, s persze ízelítőt nyújt az angliai városnak az együtteshez köthető látványosságaiból is.

Jóskának egyébként a fentiekben megemlített, legendás klubban alkalma volt zenélni is.

– Zeneileg az életem egyik legnagyobb és legboldogabb pillanata volt ez. A klub, ahol egykoron a Beatles 292 fellépése mellett, többek között a Rolling Stones, a The Who, Chuck Berry és még sok más világhírű zenész is koncertezett, dugig volt vendégekkel, s a fellépés is remekül sikerült – jegyezte meg beszélgetőtársunk, aki elmondta azt is, hogy előadásával mindenekelőtt arra szeretné a zentai fiatalokat ösztönözni, hogy sok más itt élő emberhez hasonlóan, bármennyire is nehéz helyzetben vannak, alkossanak, mert csak így tudnak előre lépni.