2024. április 24., szerda

Nyomoznak az embercsempész-hálózat után

Nyomozás zajlik Bulgáriában egy nemzetközi embercsempész-hálózat ellen, amely illegális bevándorlókat szállított Nyugat-Európa országaiba, s a bűnszervezet hat feltételezett tagját őrizetbe vették - közölte szerdán a bolgár ügyészség.

Az állami rádió úgy tudja, hogy két bolgárt, három, Bulgáriában állandó lakhellyel rendelkező irakit és egy algériai állampolgárt fogtak el a hatóságok.

Sajtó értesülések szerint a rendőrség és a DANS bolgár belbiztonsági ügynökség kedden közös razziát tartott a szófiai főpályaudvar környékén, ahol feltűnően sok illegális bevándorló tartózkodik. Az akcióban megállítottak egy teherautót is, amelynek rakterében 60, Szerbiába induló afgán migránst találtak.

Az ügyészség szerint a tavalyi év közepe óta sűrűsödtek az arra utaló jelek, hogy szervezett keretek között zajlik az illegális bevándorlók szállítása Szófiából a szerb határra. A nyomozás egy kiterjedt embercsempész-hálózatra derített fényt, ami Törökországból Bulgárián és Szerbián keresztül Nyugat-Európa felé szállította a migránsokat - közölte Rumjana Arnaudova ügyészségi szóvivő. Hozzáfűzte: csak az út Bulgárián át vezető szakasza fejenként 600-1000 euró közötti összegbe kerül.

Rumjana szerint a rendőrségnek sikerült lefoglalnia egy noteszt, amelyben a pénzmozgásokat részletekbe menően lejegyezték. Ebből kiderül, hogy az illegális bevándorlóktól a csempészek akkor hajtották be díjat, amikor már megérkeztek a kívánt célországba. A nyomozók ezért abból indulnak ki, hogy a csempész-hálózatban olyan menekültek is résztvesznek, akik már eljutottak Nyugat-Európába.

A burgaszi városi bíróság időközben első fokon felmentette azt a Peter Nizamov nevű magánszemélyt, aki tavaly áprilisban azzal vált ismertté, hogy három afgán illegális bevándorlót fogott el a bolgár-török határ közelében, majd átadta őket a határrendőrségnek. Nizamov videóra vette "az őrizetbe vételt" és közzétette az interneten. A felvétel hatására sok önkéntes segítő jelentkezett a bolgár határrendőröknél, hogy a nehezen elérhető határvidéken járőrözzenek. A burgaszi ügyészség fellebbezett a helyi bíróság döntése ellen.