2024. április 25., csütörtök

Állatvédelem jótékonysági koncerttel

Negyedik születésnapját ünnepelte a Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesülete

Szombaton este a zentai House of the Tississippi Blues klubban megtartották a Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesületének 4. születésnapi, jótékonysági koncertjét. A fellépő Uprize zenekar a Lajka egyesületnek ajánlotta föl a belépőkből az est folyamán befolyt teljes összeget. Hol tart most az egyesület? Mi mindent sikerült az elmúlt négy év alatt elérniük, és mi vár még megvalósításra? A koncertből befolyt összeget mire szeretnék elkölteni? Ezeket a kérdéseket tettük fel Pető Beátának, a Lajka alelnökének.

Pető Beáta köszöntője után kezdetét vette a fergeteges koncert (Szögi Csaba felvétele)

Pető Beáta köszöntője után kezdetét vette a fergeteges koncert (Szögi Csaba felvétele)

– Komoly küzdelmek árán jutottunk el ide, hogy a 4. születésnapunkat is megünnepelhettük. Az elmúlt négy évben igazán sok dolog történt velünk. Ami a legfontosabb, hogy több mint 400 házi kedvenc talált gazdára általunk, ezenkívül túl vagyunk rengeteg rendezvényen. Sok elvünket kénytelenek voltunk feladni, míg mások megerősítést nyertek, de kijelenthetjük, hogy itt vagyunk és működünk. Célunk a felelős állattartás elterjesztése. Igyekszünk iskolás gyermekeket is bevonni a munkába, hogy már egészen fiatalon megtanulják az állatok szeretetét és helyes gondozását. Egyre több hívást kapunk az ügyeletes telefonszámunkra, bejelentéseket tesznek kóbor, illetve sérült állatokról. Ez is azt bizonyítja, hogy sokan tudnak rólunk, és mára jobban figyelnek az emberek a körülöttük élő más élőlényekre. Ezt mindenképp nagy eredménynek tartjuk. Sajnos sok hívást kapunk megunt házi kedvencről és nem kívánt alomról is. Ezeket a problémákat menhely híján nem áll módunkban orvosolni. Sokan még mindig nincsenek vele tisztában, hogy mi „csak” egy civil szervezet vagyunk, ami adományokból tartja fenn magát, és igen szűk korlátok között kénytelen működni. Egyesületünk nem számlál túl sok tagot, ebből is legtöbbünk munkaviszonyban van, sokszor nem tudunk azonnal rohanni, amint befut egy hívás. A nap nagyobb részét így is a lajkás ügyekre fordítjuk. Azt hiszem, bátran kijelenthetjük, hogy lajkásnak lenni nem hobbi, sokkal inkább életmód. Valamiért az emberek azt hiszik, mi zárt csoport vagyunk, ahová nem lehet csatlakozni. Ellenkezőleg, minden új tagot szeretettel várunk, és kérjük, aki kicsi késztetést is érez, hogy csatlakozzon hozzánk, és ezzel segítse az állatokat, lépjen bátran, örülni fogunk.

Hosszú távú terveink között mindenképp szerepel egy menhely vagy legalább egy befogadóállomás létrehozása. Ez nagyon leegyszerűsítené és megkönnyítené a munkánkat.

Nagy hálával tartozunk az Uprize zenekarnak, akik teljesen bérmentve vállalták a fellépést a szülinapi koncertünkön. Többször is bizonyították, hogy fontosnak tartják a munkánkat, és nem utolsósorban az együttes több tagjának is tőlünk örökbe fogadott kutyája van. Szintén meg kell köszönnünk a House of the Tississippi Blues támogatását, amely helyszínt biztosított az ünnepléshez, szintén térítésmentesen. A belépőkből befolyt összeget a védenceink ellátására fordítjuk, ami magában foglalja az állatorvosi költségeket, a táplálásukat, illetve a parazitáktól való védelmüket. Pillanatnyilag több mint 50 kutyának és 6 cicának viseljük gondját. Egészséges és beteg, kölyök és felnőtt egyaránt van közöttük. Ez nem kevés költséggel jár. Köszönjük mindenkinek, aki eljött, és hozzájárult védenceink életének jobbá tételéhez. Mert nekünk minden kicsinek tűnő adomány és figyelmesség sokat jelent.