2024. április 25., csütörtök
ELNÖKVÁLASZTÁS 2017

(El)Foglaltak a közjegyzők

Saša Janković jelölését kihirdették, Vojislav Šešelj jelölését pedig átadták

Aleksandar Vučić kormányfő elnökjelöltségét követően a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) Saša Janković, lemondófélben lévő jogvédő jelölését hirdette ki vasárnap késő éjszaka. Jankovićot a Za Srbiju bez straha (A félelem nélküli Szerbiáért) elnevezésű polgári csoportosulás jelölte.

Az elemzők java része esélytelennek tartja Jankovićot, Dušan Teodorović akadémikus szerint azonban nincs kizárva, hogy az április 2-án tartandó elnökválasztás második körében Jankovićnak sikerül felülkerekednie Aleksandar Vučić hatalmi jelöltön. A polgári Szerbiának végre megfelelő jelöltet kínáltak fel, van kire szavaznia – tette hozzá.

Harmadikként Vojislav Šešeljnek, a Szerb Radikális Párt elnökének a jelölését adták át tegnap délelőtt. Miljan Damjanović, a párt belgrádi városi szervezetének elnöke 14 ezer támogatói aláírást adott át a RIK-nek. Damjanović nem hiszi, hogy az elnökválasztás folyamatát sikerül egy körben lezárni. Szerinte a második körben Šešelj és Vučić fog egymással versengeni. Šešelj nem jelent meg jelölésének átadásán.

Közben Vladimir Dimitrijević, a RIK elnöke megerősítette, hogy megfigyelői státuszban a CRTA és a Građani na straži egyesületek is felügyelhetik a választások szabályosságát, pontosabban a RIK munkáját. Miután megkapták a szükséges felhatalmazást, mindkét egyesület két-két személlyel felügyelheti a RIK munkáját.

NEM MINDENKINEK JUT KÖZJEGYZŐ

Habár az igazságügyi minisztérium és a Szerbiai Közjegyzők Kamarája az utóbbi néhány napban többször is arról biztosította a közvéleményt és az érintetteket, hogy az elnökjelöltek támogatói aláírásának hitelesítése nem ütközik akadályokba, a jelöltek vagy majdani jelöltek némelyike továbbra is éppen erre panaszkodik. Tegnap Milan Stamatović majdani jelölt, a zlatibori Čajetina polgármestere állította azt, hogy szinte alig talált szabad közjegyzőt, aki hitelesítette volna az aláírásokat. Belgrádban az első szabad időpont tegnap volt, Kraljevóban pedig szombaton és vasárnap csupán három-három órára állt rendelkezésére közjegyző. Čajetinán több ezer támogatója gyűlt össze, az öt közjegyzőnek viszont csak 700 aláírást sikerült hitelesítenie egy nap alatt – mondta a majdani jelölt, aki úgy véli, nem véletlen, hogy éppen március 1-jén lépett hatályba az a törvénymódosítás, amelynek értelmében az országban kizárólag a közjegyzők hitelesíthetik az aláírásokat, dokumentumokat és átiratokat. A hatalom által megejtett törvénymódosítás és a hatalom ravaszsága miatt az elnökválasztás a legtöbb jelölt számára nem más, mint a közjegyzők szabad időpontjaiért folytatott küzdelem – szögezte le Stamatović, aki nem érti, hogyan sikerült Aleksandar Vučić stábjának alig több mint egy nap alatt 59 ezer támogatói aláírást hitelesíttetnie.

AZ „ELLENZÉK” A MÁSODIK KÖRBEN ÖSSZEFOGNA

A Saša Radulović vezette Elég volt! mozgalom szerint az „ellenzéki” jelölteknek már most meg kell állapodniuk abban, hogy ha az elnökválasztásnak lesz második köre, azt az ellenzéki jelöltet fogják támogatni, aki Vučić ellenlábasa lesz. Az elnökválasztás valójában népszavazás Aleksandar Vučićról – áll a mozgalom sajtóközleményében, mint ahogyan az is, hogy az ellenzéknek minden lehetséges eszközzel meg kell akadályoznia Vučić győzelmét az első körben. Ha lesz második kör, az ellenzéknek valós esélye van arra, hogy legyőzze a hatalom jelöltjét – tették hozzá. Azzal kapcsolatban azonban nem pontosítottak, hogy az esetleges ellenzéki összefogás vonatkozik-e minden „ellenzéki” képviselőre.

Boško Obradović, a Dveri majdani jelöltje megcáfolta azokat az állításokat, hogy Saša Jankovićtyal és Vuk Jeremićtyel közösen zavargásokat terveznek generálni az elnökválasztás napján. Obradović és a Dveri szerint ezek mögött az állítások mögött a szavazatlopás, valamint a megfélemlítés szándéka bújik meg. A Dveri a közleményében megismétli, hogy a Szerbiai Képviselőháznak a vonatkozó törvényes rendelkezések értelmében kötelessége lett volna megalakítani a választások szabályosságának ellenőrzésével megbízott felügyeleti bizottságot, de ezt nem tette meg.