2024. március 28., csütörtök

A jó döntéshez tájékozódnunk kell

Az újvidéki oktatási kiállításnak már az első napján a tavalyinál jóval nagyobb érdeklődés tapasztalható

Mladen Šarčević oktatási miniszter tegnap ünnepélyesen megnyitotta az újvidéki Vásár masterközpontjában az Útjelzők elnevezésű, 12. nemzetközi oktatási vásárt, a 23. nemzetközi könyvkiállítást és a 22. Art Expo nemzetközi képzőművészeti kiállítást. A megnyitó rendezvényen jelen volt Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, mgr. Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár vezérigazgatója, Miloš Vučević, Újvidék polgármestere, prof. dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkár, Nyilas Mihály tartományi kormányfőhelyettes, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár és több más rangos személyiség.

– Ez az oktatási kiállítás, amelyet évről évre megrendezünk itt, az újvidéki Vásáron, elsősorban a középiskolák diákjainknak nagyon fontos, akik a továbbtanulásukról gondolkodnak – nyilatkozta az újságíróknak Nyilas Mihály. – A diákok itt, egy helyen láthatják a gazdag kínálatot. Alkalmuk van találkozni az egyetemek, a karok képviselőivel, kérdéseket tehetnek fel nekik, és utána ezt megbeszélhetik a szüleikkel, mielőtt érdeklődési körük és lehetőségeik függvényében önmaguk számára jó döntést hoznak.

A becslések szerint több mint 8000 középiskolás diák fog megfordulni ezen a vásáron, kiállításon. Ehhez a titkárságunk úgy járult hozzá, hogy ebben az évben első alkalommal pályázatot írt ki elsősorban azoknak a középiskoláknak a részére, amelyek nem Újvidéken működnek, hanem Vajdaság más városaiban. A pályázatban biztosított, valamennyivel több mint 2,5 millió dinár lehetővé tette, hogy 67 középiskola buszokat szervezzen az újvidéki Vásárra, és lefedje a diákok itteni jelenlétének költségeit.

A tartományi oktatási titkár elmondta, hogy számítottak arra, hogy magyar diák is szép számban lesz jelen a vásáron, ezért az Európa Kollégium szervezésével együtt lehetővé tették, hogy a kollégiumot az érdekelt diákok meglátogassák nemcsak a vásár megnyitóján, hanem a következő napokban is.

A szakoktatásban aktuális duális képzést a kiállításon az az öt szakközépiskola mutatja be, amely már a gyakorlatban megvalósítja, egy ilyen magyar osztály van a szabadkai Ivan Sarić középiskolában. Emellett aktuális téma az iskolaköpeny kérdése, amelyről közvita folyik. Ez, valamint a középiskolai érettségi vizsga szabályozása, előkészítése és sok más téma is szerepel azokon a kerekasztal-beszélgetéseken, amelyekre az oktatási kiállítás keretében kerül sor a következő napokban.

A szervezőknek köszönhetően minden érdeklődő számára ingyenes a belépés az újvidéki oktatási vásárra, könyvszalonra, amely március 12-éig tart nyitva, valamint 9-étől 11-éig a digitális kommunikáció gazdag rendezvényeire.