2024. április 19., péntek

Vetélkedő és kiállítás

Nyílt napot tartottak a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolában

Szombaton Zentán, a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolában nyílt napot tartottak azzal a szándékkal, hogy az iskola iránt érdeklődők betekinthessenek az intézményben folyó munkába, és legyen némi rálátásuk arra vonatkozóan, milyen gyakorlati képzésben részesülnek az ott tanuló diákok. A nyílt napon két esemény is csalogatta az érdeklődőket, mégpedig az első KözgazdÁSZ Palánta verseny, valamint a második Zentai Diákvállalati Kiállítás.

Tizenkét csapat versengett a zentai KözgazdÁSZ Palánta versenyen (Kép: Homolya Horváth Ágnes)

Tizenkét csapat versengett a zentai KözgazdÁSZ Palánta versenyen (Kép: Homolya Horváth Ágnes)

A KözgazdÁSZ Palánta versenyt a gazdaság és a pénzügyi kultúra iránti érdeklődés serkentése céljából szervezték meg, és a jelentkezőket az általános iskolák felsős diákjai köréből várták. A megmérettetésen összesen 12 csapat vett részt a Zenta községbeli, valamint a szomszédos települések általános iskoláiból. Az volt a feladatuk, hogy bizonyítsák tudásukat, rátermettségüket és találékonyságukat történelemből, matematikából és játékos gazdaságtanból. Az izgalmas vetélkedőt a tornyosi Baglyok csapata nyerte meg, a második helyen a zentai Krumplipüré, a harmadikon pedig a tiszaszentmiklósi Brokeri csapat végzett.

A II. Diákvállalati Kiállításon a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola diákjai által alapított és működtetett 20 diákvállalat közül 7 mutatkozott be, ezenkívül a jelenlévők megismerkedhettek a szegedi Kőrösy József Közgazdasági Szakgimnázium egyik diákvállalatával is. A zentai és a szegedi középiskola ugyanis 15 éve testvériskolai kapcsolatot ápol.

Tóth Kornél, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola igazgatója elmondta, hogy a nyílt napot az iskola által nemrég indított szakkollégiumi rendszer keretében szervezték meg, tudniillik a Magyar Nemzeti Tanács segítségével bekerültek a Magyar Nemzeti Bank Padok nevű alapítványának szakkollégiumi programjába. Ennek köszönhetően a hivatalos tanítási órákon kívüli aktivitásokat is színvonalasabban és magasabb szinten meg tudják szervezni, és ennek eredménye a sikeres szombati nyílt nap is.

Az intézmény igazgatója beszámolt arról is, hogy jelenleg 15 tagozaton 331 diákjuk tanul, és a 2017/2018-es tanévre négy első osztály indítását tervezik:

– A legnépszerűbb szakunk a kereskedelmi és szolgáltatási ügynök szak, ez jövőre is megnyílik magyar és szerb nyelven is nyílik, magyar tannyelven tervezünk indítani pénzforgalmi ügyintéző szakot, és szeretnénk visszaállítani a hároméves kereskedői szakot.