2024. április 17., szerda

Programozás-képzés kezdődött Szabadkán

A hétvégén zajló oktatáson a legkisebbektől a legidősebbekig bárki részt vehet

Szombaton a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon Szabadkán megkezdődött az egy hónapos, szombatonként megtartásra kerülő programozás-képzés, amelyet a Kocka Suli és az MTTK a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával szervez meg.

(Fotó: Pesevszki Evelyn)

(Fotó: Pesevszki Evelyn)

Ottjártunkkor a képzés hivatalosan még el sem kezdődött, mégis, már többen ültek az MTTK informatikai termének számítógépei előtt és türelmetlenül várták, hogy az oktató bevezesse őket a programozás rejtelmeibe, vagy megismertesse őket a programozók trükkjeivel. Az órákat Esztelecki Péter, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium informatikatanára tartja. Elmondása szerint a képzés résztvevői elsősorban a HTML-PHP-programozás rejtelmeivel ismerkedhetnek meg. Weboldalak programozásával foglalkoznak a képzésen, kezdetben statikusan, HTML-nyelvben, később pedig PHP-ban, ami már dinamikusabb módja a weboldalak szerkesztésének, magyarázta.

Az összesen tizenhat iskolai órás képzésen nemcsak diákok vehetnek és vesznek részt, hanem felnőttek is.

Vinkó Attila az MTTK könyvtárosa. A vele folytatott beszélgetés során kiderült, hogy az aktuális projektum mellett, illetve után más terveik is vannak. A későbbiekben, újabb képzéseken a Photoshopra és a webfejlesztésre terveznek összpontosítani, valamint fontolgatják a felnőttképzést is, több témakörben. Mint hozzátette, elsősorban minden a támogatástól függ, ha lesz támogatás és érdeklődés, akkor a jövőben is szerveznek hasonló képzéseket.