2024. április 24., szerda

„Éltem – és ebbe más is belehalt már”

A XXIX. Gazdag Ág a halálhoz kötődő témakört dolgozta fel
A zsűri megdicsérte a ludasi csoport gyűjtőmunkáját (Kép: Gergely József)

A zsűri megdicsérte a ludasi csoport gyűjtőmunkáját (Kép: Gergely József)

József Attila Kész a leltár című verséből az írásunk címének választott idézet is lehetett volna a mottója az Oromhegyesen szombaton megtartott XXIX. Gazdag Ág hagyományápoló művelődési szemlének, amelyen a halálhoz, az elmúláshoz, a végső búcsúhoz, a temetéshez kötődő népszokásokat dolgozták fel. Mint megnyitóbeszédében Koncz Lázár, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke elmondta, a halál a születés, az élet „velejárója”. Aki megszületett, az meg is hal, de nem mindegy, hogy a két esemény között lelkiekben, érzelmekben, munkában mennyire tartalmas és gazdag éveket élünk meg.

A 12 résztvevő település (Horgos, Martonos, Orom, Törökkanizsa, Ludas, Völgyes, Oromhegyes, Tornyos, Adorján, Magyarkanizsa, Kispiac, Tóthfalu) hattagú csapatai bemutatták a településükön a halott búcsúztatásával, felravatalozásával, utolsó útjára való felkészítésével, a temetés menetével, majd a halotti torral és az elhunyt meggyászolásával kapcsolatos szokásokat, hiedelmeket, sírfeliratokat és anekdotákat. A Faluház előcsarnokában minden csapat külön standon mutatta be a Gazdag Ágra összegyűjtött tárgyi emlékeket. A látottakat és hallottakat Nagy Abonyi Ágnes és Burány Katalin néprajzkutató, valamint Szerda András népzenész értékelte. A feladatok közül nem maradhatott ki a népdaléneklés sem.

A művelődési szemlén jelen volt Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, Nyilas Leonov Anita, az MNT alelnöke, Balla Lajos, az oromhegyesi helyi közösség elnöke és Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere, aki az önkormányzat nevében üdvözölte a szemle résztvevőit. A rendezvényen Blaskó Árpád kisebbségi művelődéssel megbízott tartományi segédtitkár a publikumhoz szólva elmondta, hogy fontosnak tartja az ilyen és az ehhez hasonló eseményeket, mivel a mai világunkban ezek a rendezvények egyre nagyobb jelentőséggel bírnak. Jó lehetőséget nyújtanak arra, hogy egy kicsit felnyissuk a fiatalok szemét és rávilágítsunk arra, hogy a hagyományőrzés mennyire fontos, és hogy nyissanak a néptánc, a népviselet, a hagyományőrző mesterségek felé. Ha aktívan nem is művelik ezeket a dolgokat, de hozzájárulnak hagyományunk továbbadásához, a köztudatban való jelenlétéhez és a népi értékeink megőrzéséhez.

A segédtitkár az eseményen kifejtette gondolatait azzal kapcsolatban is, hogy az idei elnökválasztási kampányban a magyar közösség legnagyobb szerepe az összetartás. „Az összetartás, mert hát, hogyha mi tudjuk az irányt, és ha együtt tartjuk ezt az irányt, akkor szerintem az a legfontosabb, hogy számunkra ez egy siker legyen, és csak úgy lehet siker, hogy ha összetartunk.”

Az oromhegyesi Gazdag Ág a Magyar Nemzeti Tanács kiemelten támogatott kistérségi rendezvénye.