2024. április 18., csütörtök

Vajdaságban is lecsapott a rendőrség

Szabadkán, Zomborban, Újvidéken is voltak letartóztatások

A Plútó 2 fedőnevű bűnözésellenes országos akció során ma 47 személyt kísértek be a rendőrök, az akciónak vajdasági letartóztatási is voltak.

Újvidéken három személyt azért kísértek be, mert nem létező munkálatokat fizettek ki a Vajdasági Klinikai Központ és a nagyberuházási alap pénzéből közel 300 millió dinár értékben. Az ügyészség adatai szerint a visszaélésekre 2008 és 2012 között került sor a klinikai központ nőgyógyászati klinikájának felújítása közben. A gyanú szerint a Kovačević építési vállalatnak 280,5 millió, az Alpina cégnek pedig 14 millió dinárt fizettek megalapozatlanul.

Előállították a szabadkai Agroprom gazdasági vállalat felelős személyét is hivatali visszaélés alapos gyanúja miatt, elektronikus pénzátutalással saját számlájára és más számlákra irányította a cég pénzét. A csalás 23 millió dináros, egy további személy letartóztatását tervezi a hatóság.

Nagybecskereken öt személyt, az Ekoplam, a Varmont és a Varoteč felelőseit tartóztatták le, mert alapos a gyanúja annak, hogy 2008 és 2009 folyamán a tudományos és technológiai fejlesztési titkárság pályázatain hamis okiratok bemutatása révén vettek részt, brikettek gyártásának bevezetéséről szóló dokumentumokat mutattak fel a sikeres pályázás érdekében, a költségek megtérítését pedig hamis számlák alapján igényelték. A kár 25 millió dinár.

Pancsován azért kísértek be öt személyt, mert a Köztársasági Árutartalékokat károsították meg 172 millió dinárral. Az árutartalékok élelmiszerügyi felelősét, továbbá a Banat és Mesopromet húsfeldolgozó cégek felelőseit azzal terhelik, hogy 2005 és 2007 között eltulajdonítottak az árutartalékok tulajdonában lévő húsipari termékeket, melyek tárolásával megbízta őket az állam.

Mitrovicán tartóztatták le az inđijai egészségház felelősét, további két személy ellen pedig bűnvádi feljelentést tettek, mert hivatali visszaélés, okirat-hamisítás és a költségvetés meglopása köthető az ügyészség szerint nevükhöz. A visszaélések többségét a közbeszerzési pályázatok révén követték el, megkárosítva ezzel az egészségügyi intézmény büdzséjét mintegy 16 millió dinárral.