2024. április 26., péntek

Babalátogatóban Vén Zselykénél

Köszöntötték Ada község idei első újszülöttjét

Krizsán Vilmos, a Vajdasági Nagycsaládos-egyesületek Szövetségének (Vancsesz) elnöke, Velez Teodóra, a helyi Tűzsziget Tisza Menti Nagycsaládos-egyesület vezetője és Mulai Anita, a Vöröskereszt képviselője csütörtök délután Adán meglátogatták az idei esztendő első Ada községi újszülöttjét, Vén Zselykét, és ajándékcsomagot adtak át neki és családjának. A kislány január 3-án 5.30-kor látta meg a napvilágot 3,5 kg-mal és 52 cm-rel a zentai kórházban, Vén Roland és Anita második gyermekeként. A földműveléssel foglalkozó család elsőszülött gyermeke, Hanna kétéves.

Az adai Vén család a vendégekkel

Az adai Vén család a vendégekkel

Krizsán Vilmos elmondta, hogy a babalátogatásra a Vancsesz népesedési és családgondozási cselekvési programjának keretében került sor.

– Az elmúlt évben Ada községben 121 gyermek született, ami a mostani körülményekhez képest viszonylag jó születési arány, hiszen 2015-ben 113 kisgyerek született, bár a 2014-es év kiugró volt 130 babával, de azt megelőzően 2013-ban is 110 újszülött látta meg a napvilágot. A tavalyi 121 csecsemő közül 69 fiú és 52 lány. Az a gond, hogy sajnos időközben elég sok fiatal pár távozott, elég sok gyermekkel. Reméljük, hogy ez a trend is előbb-utóbb megáll. Örömmel hallottuk, hogy ebben a családban nem gondolkodnak az elvándorláson, hanem éppen maradni szeretnének, folytatni azt a gazdálkodást, amit megkezdtek. Reméljük, hogy a második gyermek után, ahogyan a fiatal pártól hallottuk, a közeljövőben a harmadik csemetét is vállalják, és ők is nagycsaládosok lesznek – közölte Krizsán Vilmos. Hozzátette: – Nagyon keserűen tapasztaljuk, hogy Ada községben nem működik a népesedéi tanács, még mindig nem fogadta el a népesedési tervet az önkormányzat, tehát nincs egy átgondolt, sok mindenre kiterjedő népesedési politika. Sajnos mindössze az valósul meg, hogy az újszülötteknek egyszeri juttatást fizetnek, pedig sokkal többet kellene tennie ezen a téren az önkormányzatnak, a többi intézménynek, legfőképp pedig a munkaadóknak, mivel nagyon alacsonyak a keresetek. Bérnöveléssel az embereket arra ösztönözhetnénk, hogy a községben maradjanak – nyilatkozta a Vancsesz elnöke.