2024. április 20., szombat

A zentai dohánygyárban zökkenőmentes a termelés

A Japan Tobacco International zentai dohánygyárában lassan befejeződik a dohánytéremlőkkel az idei évre szóló szerződések megkötése, és az elképzelések szerint 2017-ben is a tavalyival azonos mennyiségű dohányt vesznek majd át a termelőktől.

2016-ban, a vállalat sajtóközpontjától kapott válaszok alapján, több mint 3000 tonna dohányt vettek át a termelőktől, amelynek a minőségével is elégedettek voltak. A Japan Tobacco International egyébként több mint ezer dohánytermesztő, ezek családtagjai és idénymunkásai számára biztosít megélhetést, s az ipari növény átvételét illetőleg a szerbiai piac negyven százalékát fedi. A JTI egyébként az egyedüli, hazai dohányt felvásároló multinacionális dohányfeldolgozó cég, s egyben a legnagyobb vállalat, amely kivitelre is szállít dohányt. A japán kézben lévő vállalat szükségleteit többnyire a Szerémségben élő dohánytermesztők fedezik, akik közül legtöbben Golubinci, Küke (Kukujevci) és Herkóca (Hrtkovci) környékén foglalkoznak a Virginia fajtájú dohány termesztésével.

A japán cég a napi szintű támogatás mellett a dohánytermesztés összes fázisában igyekszik segítséget nyújtani a velük szerződésben lévő termelőknek: megelőlegezi számukra a dohánypalánták kineveléséhez és az ipari növény termesztéséhez és szárításához elengedhetetlen fogyóanyagot, képzéseket szervez számukra, s támogatást biztosít a termesztéshez szükséges munkagépek megvásárlására, és megszervezi számukra a dohánynak az átvevő állomásig, illetve a dohánygyárig történő elszállítását is.

A JTI belgrádi központjában dolgozó illetékesek napilapunknak nyilatkozva elmondták, hogy a termelőkkel karöltve arra törekszenek, hogy a velük leszerződött dohánytermesztők hektáronként a lehető legnagyobb hozamot érjék el, s az általuk megtermesztett dohány is a legkiválóbb minőségű legyen.

A zentai dohánygyárban a cigaretta év eleji drágulása ellenére is zökkenőmentes a termelés. A zentai gyár ugyanis a japán cég nyugat-balkáni termelőközpontja, s ezért a szerbiai piac mellett jelentős kivitelt is megvalósít – válaszolták a kérdésünkre.