2024. március 29., péntek

Prolepšava se pozorište u Feketiću

Ponovo se osniva glumačka sekcija- Feketićani bi voleli ponovo da povrate svoju pozorišnu binu.

Ove godine će se održati 22. susret Vojvođanskih mađarskih amaterskih društava u Feketiću. Domaćini su vrlo ozbiljno pristupili pripremama.

Ištvan Šarkezi, predsednik društva, smatra da je ova smotra podstrek glumačkoj sekciji ,,Soma“ u Feketiću, koja ima tradiciju dugu 20 godina. Podmladili su društvo i imaju ambicije da budu najbolji. I Kulturni centar je u planuda da se obnovi.

- Pre mesec dana, sastali su se nadležni i odlučili da će uložiti sredstva u obnovu objekta: betoniranje stepeništa, farbanje ulaznih vrata, krečenje fasade, pravljenje prilaza invalidima, kao i obnovu električne mreže. Sve ovo je i urađeno. Pored ovoga ćemo montirati profesionalno zamračenje na prozore objekta da bi uslovi odgovarali prohtevima pozorišta. Bio je tu još jedan izazov, kako rešti akustiku u sali, međutim i to smo rešili montiranjem tehnike u blizini poslednjeg reda sedišta u sali- rekao je predsednik. Nezavisno od svega ovoga, pre smotre u kulturni centar su montirana dva kotla za grejanje.

U kulturnom centru su bila neophodna i druga ulaganja. Prostorije na spratu, namenjene za prijem gostiju, smo prekrečili, prelakirali parket, a i toalete smo obnovili. Još nas čeka dezinfikovanje i krečenje kuhinje-rekao je Šarkezi. A istakao je i to da je Mesna zajednica uložila velike napore da se ova akcija sprovede u delo.

Kulturno udruženje i Mesna zajednica su sve uložili da se ovaj objekat dovede u red, međutim zgrada nije u njihovoj svojini. Uputili su zahtev ministarstvu poljoprivrede kao i nadležnom ministarstvu da objekat pepuste onima kojima i pripada- kulturi.