2024. március 28., csütörtök

Nők tárlata Magyarkanizsán

A magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtár ad otthont annak a képkiállításnak, amelyet nőnap közeledtével minden évben megtartanak – immár tizenhatodik alkalommal – a Vajdasági Képzőművészeti Kör tagjai és pártolói, Kenyeres Ivanka vezetésével.

– Hagyományteremtő rendezvényünket kezdetben csak a Vajdasági Képzőművészeti Kör tagjainak részvételével bonyolítottuk le, ők voltak a kiállítók, de mára már több egyesület is bekapcsolódott a munkába, hogy nőnapra egy színvonalas és sokszínű kiállítással örvendeztessük meg a kézimunkát és a művészetet kedvelő magyarkanizsaiakat és mindazokat a környékbelieket, akik szeretik a szépet. Mára az Ozoray Árpád kézimunka-szakosztályának a hölgytagjai is aktívan hozzájárulnak fantasztikus kézimunkáikkal, továbbá a szabadkai Népkör Boros György összefogásával és a Vöröskereszt is Kerekes Sándor szárnyai alatt, sőt az egy egyesülethez sem tartozó művészetpártolók és azt kiemelkedően művelők is beálltak a sorba, így állt össze ez a mai kiállítás anyaga, amelyre negyvenhat festmény és megannyi hímzett és kézműves tárgy gyűlt össze.

A kiállítást a Cifraszűr vegyes kórus fellépése indította, majd szavalatokat is hallhattak a megnyitón megjelentek. Kecskés Takács Éva és Kenyeres Ivanka saját verseiket adták elő, valamint Körmendi Gyöngyi szavalata is emelte a hangulatot.

Kerekes Sándor képzőművész nyitószavait a nőkhöz intézte:

– Önök ma a fénypontban vannak, abban a fénypontban, amit még az altamurai ember talált ki, aki még beszélni se tudott, rajzolni ellenben igen. Ez a rajz mint hagyomány, mint érték a mai napon is él, ékes példája annak, hogy különböző nemzetiségű emberek együtt dolgoznak, és együtt állítanak ki jó munkákat, amelyek amatőr munkák, de ugyanolyan értékesek, mintha akadémisták lennének. Amatörizmus nélkül nincs akadémizmus.

A kiállítás március 14-éig tekinthető meg a galériában, és az alkotások meg is vásárolhatók.