2024. április 19., péntek

Szépül a színház Bácsfeketehegyen

Újraalakult a helyi színtársulat – A bácsfeketehegyiek szeretnék visszakapni a színháztermüket

Az idei évben Bácsfeketehegyen kerül sor a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók 22. Találkozójára. A Feketics Művelődési Egyesület nagyon komolyan vette a házigazda szerepét, és már nagyban tart a színházterem felkészítése az eseményre.

Sárközi István, a Feketics Művelődési Egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a szemle apropóján újjáélesztették a helyi színtársulatot.

– A találkozó jó alkalom arra, hogy a több, mint 20 éves hagyománnyal rendelkező Soma Színtársulatot újjáélesszük. Az ún. „őssomások” mellett szerettük volna megfiatalítani a társulatot, és ez sikerült is. Mint házigazdák, az egészséges versenyszellem jegyében szeretnénk a szemle egyik legsikeresebb előadását magunkénak tudni – mondta el Sárközi.

A bácsfeketehegyi színtársulat újjáélesztése mellett a színház és kultúrház állapotára is figyelmet szentel a művelődési egyesület. Az elnök elmondása szerint szeretnének méltó körülményeket biztosítani a szemlének.

– Egy hónappal ezelőtt a Vajdasági Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársaival felmértük a színház állapotát. Ezt követően született döntés arról, hogy újrabetonozzuk a színházterem lépcsőit, átfestjük a homlokzatot, újrafestjük a bejárati ajtókat, valamint a külső falakat is. Arra is törekedtünk, akárcsak a kultúrotthon esetében, hogy akadálymentesítsük az épületet, ezért a színházterem bejáratánál korláttal ellátott bejáró épül a kerekesszékesek számára. Évek óta váratott magára a színház villanyhálózatának teljes ellenőrzése és részleges felújítása. Ez mostanra megtörtént, és biztonsági, valamint terhelhetőségi szempontból óriási a jelentősége. Emellett professzionális sötétítést szerelünk a színházterem ablakaira, hogy megfeleljünk a szemle előírásainak. Az eddigi műanyag zsalugátereket, amik már tönkrementek, fa spalettákra cseréljük. Ezzel elérjük, hogy teljesen sötét legyen a színházteremben. Volt még egy nagy kihívás, hogy hogyan őrizzük meg a hang- és fénytechnikát? A nézőtér utolsó sora helyére egy ízléses technikai helyiséget alakítunk ki, ahol állandó helyet kap a technika – számolt be az elnök.

A művelődési egyesület a közelmúltban a színjátszó szemlétől függetlenül is hajtott végre fejlesztéseket: a színházterem és a kultúrotthon fűtési rendszere két új gázkazánnal bővült. Sárközi bízik benne, hogy ezeket a szemlén már ki is próbálják.

MUNKÁLATOK A KULTÚROTTHONBAN IS

– A kultúrotthonban leamortizálódtak az emeleti szobák, már teljesen alkalmatlanok voltak vendégek fogadására. Ezeket átmeszeltük, a folyosón pedig újrafestettük a parkettát. Az emeleti kistermet, ami kisebb rendezvények helyszíne, szintén átfestettük, valamint a toaletteket is felújítottuk. Előttünk áll még a konyha csempéinek fertőtlenítése, valamint a falak átfestése. A kultúrotthon mellett lévő tájházhoz is ki fogunk alakítani egy akadálymentes feljárót – mondta el Sárközi. Emellett fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy a bácsfeketehegyi helyi közösség tanácsa a szokásosnál is komolyabb mértékben támogatja a felújítási munkálatokat. Bojtos Béla tanácselnök és Juhász Attila titkár mindent megtettek, hogy a lehető legjobban sikerüljön a felújítás – fogalmazott az elnök.

A művelődési egyesület és a helyi közösség igen nagy munkát fektet abba, hogy szép, funkcionális és rendezett színházterme legyen a falunak, azonban az épület nem az itteni emberek tulajdonát képezi. Sárközi ennek kapcsán elmondta, hogy mindet megtesznek annak érdekében, hogy ez ne így legyen.

– Az önkormányzat nevében, a Vajdasági Magyar Szövetség álláspontját képviselve kérelemmel fordultunk a vagyonkezelési ügynökséghez és a mezőgazdasági minisztériumhoz, és azt kérelmeztük, hogy a mezőgazdasági minisztérium tulajdonából a színházterem kerüljön át az önkormányzatéba. Ebbe az épületbe a művelődési egyesület és az önkormányzat végzett beruházásokat, és semmiképp sem köztársasági érdekeltségű. A helyi embereknek ez létszükséglete és a magyarságnak egy bástyája. Bízunk benne, hogy ez a kérdés is megoldódik – mondta az elnök.