2024. március 29., péntek

Négy magyar nyelvű előadás

Kihirdették a Vajdasági Hivatásos Színházak 67. Fesztiváljának programját

Hét felnőtteknek és öt gyermekeknek szóló előadást láthat a közönség április 3-a és 9-e között a 67. alkalommal megrendezendő Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválján. Térségünk legnagyobb múltú színházi fesztiváljának tizenkilenc év után ismét Újvidék ad otthont, a szervezői pedig a Vajdasági Hivatásos Színházak Közössége és az újvidéki Szerb Nemzeti Színház, az Újvidéki Színház, az újvidéki Ifjúsági Színház, valamint az Újvidéki Új Színház.

Venczel Valentinnek, a Vajdasági Hivatásos Színházak Közössége elnökének bevezetőjét követően Goran Ibrajter válogató elmondta, az újvidéki és szabadkai színházak kivételével a vajdasági színházi produkciók száma az utóbbi időben szinte a felére csökkent, az elmúlt időszak előadásainak kétharmada ugyanis ebben a két városban valósult meg. Hozzátette, az előadások számának csökkenése nem jelenti a színvonal romlását, és kiemelte, külön örül annak, hogy egyre több a fiatal színházi író és rendező. Ezt követően ismertette a fesztivál esti programját. A hét előadásból három magyar nyelvű produkciót láthat a közönség: az Újvidéki Színház Fáma a biciklistákról című, Svetislav Basara azonos című regénye nyomán készült darabját Lénárd Róbert rendezésében, a szabadkai Népszínház Magyar Társulata Peter Shaffer drámáján alapuló Amadeus című darabját Béres Attila rendezésében, és az Újvidéki Színház Fekete című darabját, amelyet Németh Ferenc Balog István vitézi drámájának átirata nyomán Lénárd Róbert írt színpadra és Žanko Tomić rendezett. A válogatásban szerepel továbbá a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház Romeo i Julija (Rómeó és Júlia) című előadása Nikola Zavišić rendezésében, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Požar. Laundž/Kontrast című előadása Mia Knežević rendezésében, a nagykikindai Népszínház Ždrelo című darabja Snežana Trišić rendezésében, továbbá az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Ivo Andrić művének felhasználásával készült Na Drini ćuprija (Híd a Drinán) című produkciója Kokan Mladenović rendezésében. Az újvidéki Ifjúsági Színházban zajló gyermek- és ifjúsági programba a következő előadások kerültek be: a szabadkai Gyermekszínház Ivica I Marica (Jancsi és Juliska) című produkciója Todor Valov rendezésében, az újvidéki Ifjúsági Színház James Matthew Barrie azonos című regényén alapuló Petar Pan (Pán Péter) című előadása, melyet Ivor Martinić adaptált és Robert Valtl rendezett, a szabadkai Gyermekszínház Alegro con bio című darabja Jevgenij Ibragimov rendezésében, a szabadkai Gyermekszínház Herman Melville Moby Dick című regényén alapuló Pesma belog kita című produkciója, melyet Luka Kurjački adaptált és Antal Attila rendezett, valamint a verseci Sterija Népszínház Bajka o uspavanom Vremenku című előadása Bojana Ivanov-Đorđević rendezésében.

– A vajdasági színjátszás és színházak repertoárjának legszínvonalasabb metszetét fogja látni a közönség – hangsúlyozta Venczel Valentin. – A gyermek- és ifjúsági programban a verseci kollégák interaktív, szülő- és gyermekprogramnak minősíthető produkcióval lépnek fel. A nagykikindai társulat produkciója ugyancsak a színházi interaktivitás kategóriájába sorolható, vagyis, ahogyan Goran Ibrajter elmondta, a profil nincs semmilyen jelszóval vagy szlogennel megjelölve, az idei fesztivál mégis kísérletet tesz arra, hogy ötvözze a hagyományos színházi értékeket és a kísérletező színház eredményeit. Az, hogy a tizenkét előadásból négy magyar nyelvű, azt jelenti, hogy a vajdasági magyar színjátszás ismételten bebizonyította, hogy a szerbiai és a nyugat-balkáni színjátszás élvonalát jelenti. Nagyon boldog vagyok, hogy a hét esti előadásból három magyar, ráadásul mindhárom esélyes a legrangosabb díjak elnyerésére is – tette hozzá az Újvidéki Színház igazgatója.