2024. április 25., csütörtök

Április 2-án elnökválasztás

Vuk Jeremić és Saša Janković a köztársasági parlament munkájában elrendelt szünet hatályon kívül helyezését követelik

Maja Gojković házelnök (a felvételen) április 2-ra írta ki a köztársasági elnökválasztást. Ez azt jelenti, hogy a majdani jelölteknek alig több mint harminc napjuk van összegyűjteni a jelöltállításhoz szükséges 10 ezer támogató aláírást, és utána megkezdeni a kampányt. A kampánynak legalább harminc napig kell tartania, és nem lehet hosszabb hatvan napnál. A jelöléseket legkésőbb húsz nappal a választások előtt kell átadni a Köztársasági Választási Bizottságnak (RIK). Az egységes jelöltlistán a jelöltek sorrendjét húzással állapítják meg. Az elnökválasztáson az a jelölt nyer, akire az urnához járuló szavazóknak több mint az 50 százaléka voksolt. Ha egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok többségét, 15 napon belül megtartják az elnökválasztás második fordulóját. A második körben a legtöbb szavazatot szerzett két jelölt vesz részt.

Gojković minél tömegesebb részvételre kérte a polgárokat. Mint kifejtette, jó lenne, ha a szavazásra jogosultak figyelemmel kísérnék a kampányt, értékelnék a választási programokat, és ezt követően felelősségteljesen szavaznának.

– A polgároknak azt kívánom, hogy a legjobb jelöltet válasszák meg elnöknek. Azt, aki később komolyan és felelősségteljesen működne együtt a kormánnyal, és közösen küzdene az ország politikai és gazdasági stabilitásának a megőrzéséért. A majdani jelölteket pedig arra kérem, hogy munkával és a demokratikus intézmények tiszteletben tartásával küzdjenek a szavazatokért – fogalmazott Gojković, aki nem ért egyet azzal a kritikával, hogy a harminc nap túlságosan rövid idő a kampányra. A majdani jelöltek legtöbbje már hónapokkal ezelőtt megkezdte kampányát, egyedül Aleksandar Vučić az, aki most kezd el kampányolni – tette hozzá.

Maja Gojković az elnökválasztás kiírásakor (Beta)

Maja Gojković az elnökválasztás kiírásakor (Beta)

ŠEŠELJ FELKÉSZÜLT

A Szerb Radikális Párt készen áll a kampányra, már ma megkezdik jelöltjük, Vojislav Šešelj pártelnök népszerűsítését. Az első kampányrendezvény Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője belgrádi látogatásának ellehetetlenítése lesz – jelentette be Šešelj, mondván, nem fogják megverni, sem más módon bántalmazni, hiszen az SZRP nem támogatja az erőszakot. Verbális tiltakozást szerveznek, így akadályozván meg, hogy beszédet tartson.

– Az első kampányrendezvényt a Szerbiai Képviselőház előterében szervezzük meg, ott kellene nyilatkoznia Federica Mogherininek. Ami az SZRP parlamenti képviselőit illeti, Mogherini nem szívesen látott vendég Szerbiában. Minden tiszteletünk az övé, ha bármit is sikerül kiejtenie a száján. Mogherini az EU és a siptár szeparatisták képviselője, aki szerbellenes politikát folytat – mondta Šešelj.

EGYRE TÖBB MAJDANI JELÖLT

Az ellenzék soraiból eddig a következő személyek jelezték, hogy részt vesznek a megmérettetésen: Vuk Jeremić volt külügyminiszter; Saša Janković lemondófélben lévő köztársasági jogvédő; Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke; Boško Obradović, a Dveri mozgalom elnöke; Dušan Janjić valamikori politikai elemző, civil aktivista, aki ma az Aktív Szerbia elnevezésű politikai párt elnöke; Aleksandar Popović, aki a Szerbiai Demokrata Párt jelöltje; Danijela Sremac, a washingtoni Szerb Intézet alapítója és elnöke, aki azt állítja magáról, hogy nemcsak Stevan Sremac íróhoz, hanem a valamikori orosz cári családhoz, a Romanovokhoz is rokoni szálak fűzik; Milan Stamatović, a zlatibori Čajetina polgármestere; Bratislav Jugović, a Szocialisták Mozgalmának volt tagja, aki azért lépett ki a pártból, mert fivérét kábítószerrel fülelték le Aleksandar Vulin munkaügyi miniszternek, a Szocialisták Mozgalma elnökének szolgálati gépkocsijában; Saša Mirković, az SZHP volt tagja; Vladimir Rajčić szerbiai származású hollywoodi színész, aki akkor „robbant be” a szerbiai közéletbe, amikor az egyesült államokbeli elnökválasztás kampányának időszakában interjút készített Donald Trump jelölttel a Nedeljnik belgrádi hetilap számára, az interjú megjelenését követően azonban Trump sajtósai cáfolták, hogy az üzletember bármikor is nyilatkozott volna Rajčićnak.

Tegnap Miroslav Parović, a Harmadik Szerbia szélsőséges jobboldali szervezett volt elnöke is bejelentette, hogy a Népi Szabadságpárt jelöltjeként indul a választáson. Kampányát Saša Janković, Vuk Jeremić és Boško Obradović bírálásával, illetve Vučić méltatásával kezdte. Jeremić, Janković és Obradović mindvégig együttműködtek, és ezt a választások végéig folytatni fogják, azzal a céllal, hogy Szerbiában az elnökválasztást követően válság kezdődjön, fejtette ki, mondván: mesterségesen referendumhangulatot teremtenek, mintha az elnökválasztás arról szólna, hogy ki támogatja Aleksandar Vučićot és ki nem.

A HATALOM LELKIISMERETÉRE HATNÁNAK

Vuk Jeremić és Saša Janković majdani jelöltek a köztársasági parlament épületében tartott közös sajtótájékoztatójukon próbáltak a hatalom lelkiismeretére hatni. Egyebek mellett azt kérték, hogy oldják fel a Szerbiai Képviselőházra elrendelt zárlatot.

Tegye lehetővé, hogy az elnökválasztás szabad legyen, és senki ne gyakoroljon nyomást a szavazókra – kérte nyilvánosan Aleksandar Vučićot Jeremić. Hozzátette: ha ez nem így lesz, biztosan az alkotmányosság védelmére kel. Nemcsak a parlament munkáját függesztették fel, hanem a polgárok akaratát is – tette hozzá Jeremić, mondván: a sok megjátszott államcsíny után a polgárok végre egy valódi államcsíny elkövetésének lehettek a tanúi.

Janković a demokrácia és az intézmények méltóságának visszaszolgáltatására szólította fel a hatalmat.

– Remélem, hogy nem kell segítségül hívnunk a polgárokat. Aleksandar Vučićtól elvárjuk, hogy mondjon le kormányfői tisztségéről, és így teremtsen igazságos feltételeket. Csakis azt a választást nevezhetjük demokratikusnak, amelyen mindenki ugyanazok mellett a feltételek mellett indulhat, a polgárokat pedig nem zsarolják, nem fenyegetik, és nem gyakorolnak rájuk nyomást. Ha ezek a feltételek nem adottak, a választás csupán bohózat, amellyel a diktatúrát próbálják elkendőzni. Az elnökválasztás nem indok a parlament munkájának felfüggesztésére – taglalta Janković.