2024. április 23., kedd

Redovno se povećava broj onih koji nelegalno prelaze preko granice

Sa dvorednom ogradom i donošenjem novog zakona mogao bi se suzbiti ilegalan način prelaska preko granice-rekao je Đerđ Bakondi.

Na južnim delovima granice danima se intenzivno radi na podizanju drugog reda ograde. Na više mesta, dostavljene su žičane mreže i žičane prepreke. Kod Bač-Kiškunhalaša su već postavljeni stubovi, a kod Čongrad međe je obeleženo gde će se postaviti drugi red ograde. Po planu, trebala bi da se izgradi za tri meseca.

Deset hiljada vojnika i milicajaca stoji na granici.

Ministar Janoš Lazar je rekao u Makou da ilegalni ulazak migranata u zemlju ne treba dozvoliti, a dolazak proleća može doneti razna iznenađenja, u toku je pojačanje vojske i milicije. Po novim pravilima, ubuduće ako se uhvati migrant bilo gde na teritoriji zemlje, deportuje se nazad na granicu gde treba da boravi dok se ne donese konačna odlukMaa o njegovoj molbi za azil. Momentalno, 580 migranata je u zemlji, a i oni će biti vraćeni na granicu gde će u kontejnerima čekati odluku. Iz Švedske i Nemačke nameravaju da vrate u Mađarsku 30 hiljada ljudi- što će u narednom periodu izazvati ozbiljne rasprave.

Lajoš Koša kaže da je neophodno zatvoriti male prelaze i da na teritoritoriju Mađarske i Evropske Unije mogu ući samo oni koji imaju odgovarajuće dokumente. Partija kojoj pripada je podržala ove pooštrene mere. Predlog ovog zakona je u skladu sa šengenskim i dablinskim sporazumom. Prethodne mere nisu dale odgovarajuće rezultate.

Za smeštaj izbeglica se izgrađuju kontejneri za smeštaj čak hiljadu ljudi, to jest, obezbeđuje se smeštaj za decu bez pratnje, za porodice sa malom decom, kao i za trudnice. Lajoš Koša je spomenuo da se pritisak migracije pored južne i istočne granice oseća i sa zapada, naime Austrija pokušava da vraća ilegalne migrante u Mađarsku preko zelene granične zone.