2024. március 28., csütörtök

Amiről a kiásott csontok mesélnek

A Topolyai Téli Esték negyedik vendége a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar tanára, dr. Czékus Géza volt, aki nem mindennapi, ám annál érdekesebb témával gazdagította az előadássorozatot. Előadásának címe kapcsán – Egy lépéssel a halál után – az előadást megelőző napokban szárnyra keltek olyan találgatások is, hogy a negyedik előadás témája az ezotéria lesz.

Fotó: Sihelnik József

Fotó: Sihelnik József

Mivel az élet és a halál egymáshoz tartoznak, a halált nem lehet anélkül szemlélni, hogy vele együtt ne szemlélnénk az életet is. Ezért dr. Czékus az előadás kezdetén az emberi élet szakaszairól beszélt, amit három részre oszthatunk fel: progresszív szakaszra, ami a születéstől a 30-35. életévig tart, dinamikusan stabil szakaszra, ami 35-től 55-60 éves korig tart, és a leépülés szakaszára, ami a 60. életév betöltése után következik. A felnőtt emberek tisztában vannak azzal, hogy a leépülési szakasz végén, mikor leállnak az életfunkciók, bekövetkezik a halál. De hogy milyen folyamatok mennek végbe testünkön a halálunk után, illetve maradványaink mi mindent árulnak el az életünkről, arról már jóval kevesebb ismeretünk van.

Miről mesélnek a kiásott csontok? Dr. Czékus Géza előadásának központi részéből megtudhattuk, hogy az emberi test lágy részei viszonylag gyorsan, 10-15 év alatt lebomlanak. A kriptában a bomlási folyamat lassúbb. A csontok, a haj és a köröm azok, amik a testünkből legtovább megmaradnak. Az emberi csontok pedig rengeteg mindenről tanúskodnak. A csontok alapján viszonylag könnyen meghatározható az elhunyt életkora a halála idején, a csontfejköz hosszából, az elcsontosodás mértékéből vagy a koponyavarratok elcsontosodásából. Meg tudjuk állapítani az elhunyt nemét, leginkább a csontok mérete, illetve a medencecsont formája alapján. Egyes betegségek, például a tuberkulózis vagy a szifilisz, elváltozásokat hagynak a csontokon, így azt is megtudhatjuk, mely betegségekben szenvedett az elhunyt. A fogak állapotából pedig következtethetünk a táplálkozásra. A nemek közötti különbségeket is könnyedén megfigyelhetjük a csontokon. A nők medencéje szélesebb, a férficsontok nagyobbak, és nagyobb a tömegük, de a koponyán is találhatunk olyan különbségeket, amiből következtetni tudunk az elhunyt nemére.

Dr. Czékus előadásán a hallgatóság nemcsak képeken szemlélhette meg a csontokat és a csontok közötti különbségeket. A tanár úr komoly bemutató anyaggal rendelkezik, melynek egy részét magával hozta, és körbeadta a közönségnek. A megtekintett csontok között koponyák, combcsont, szárkapocscsont, keresztcsont, láb- és kézcsontok voltak, valamint a középfülben elhelyezkedő hallócsontocskák is.

A Topolyai Téli Esték következő vendége dr. Hovány Lajos vízépítő mérnök lesz, március 7-én A Palicsi-tó ezer éve címmel tart előadást.