2024. április 20., szombat

Kertverseny indul Óbecsén

Az Ökobecse Polgári Egyesület, az Oldtimer Club és az Ikebana virágüzlet közös szervezésében az idén 4. alkalommal szervezik meg a legszebb kertek versenyét Óbecsén. Kis Zoltán, az Ökobecse elnöke elmondta: az elmúlt években 20-30 jelentkező volt, és azt szeretnék, ha az idén ennél jóval többen mutatkoznának be a közönségnek és a zsűrinek, ezért Péterrévéről, Bácsföldvárról és a község többi településéről is várják az indulókat. A résztvevők négy kategóriában: kertekkel, udvarokkal, erkélyekkel és teraszokkal, valamint sziklakertekkel és szökőkutakkal szállhatnak versenybe, ezek értékelésekor a szépséget, a rendezettséget, a növények sokféleségét és kombinációját tartja majd szem előtt a zsűri. Valentina L. Sekulić zsűrielnök szerint sokkal inkább ismerkedésről, tapasztalatcseréről, közös örömökről, mintsem igazi versenyről van szó.
Az idén először konyhakertekkel is lehet jelentkezni, az óbecsei szervezők ugyanis csatlakoztak a Magyarország legszebb konyhakertjei országos programhoz, amelyet Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere indított el. Ezen a versenyen erkélyen kialakított konyhakerttel, mini (10–50 m2) és normál (50 m2 feletti) kerttel, zöldséges zártkerttel, gyümölcsös zártkerttel és vegyes zártkerttel, valamint csoportok, közösségek által megművelt közösségi konyhakertekkel lehet indulni. Az idei verseny kiemelt témája a kerti hasznos rovarok lett, ezért a szokásos elvárások (legalább öt darab, három különböző növény termesztése, rendezett környezet, minőségi termések, vegyszerhasználat esetén permetezési napló) és az előnyt jelentő szempontok (komposztálás, ökogazdálkodás, madárbarát kertkialakítás stb.) mellett ezúttal azt is értékeli majd a zsűri, ha a versenyző például életteret biztosít a hasznos rovaroknak és mézelő növényeket nevel a kertjében.
A kerteket előzetes időpont-egyeztetés után két alkalommal látogatják majd meg a szervezők. Az eredményhirdetésre szeptember 17-én kerül sor. Jelentkezni május 20-áig lehet Óbecsén a Božidar Mirić u. 1. alatt vagy az Ikebana virágüzletben. Akik díszkerttel indulnak, azok a Najlepša bašta u našoj opštini Facebook-oldalon, a konyhakertészek pedig a www.alegszebbkonyhakertek.hu weboldalon jelentkezhetnek a versenyre.