2024. április 24., szerda
Elemér

Kiürítették az illegális öregotthont

A Tartományi Szociálpolitikai, Demográfiai és Nemi Egyenjogúsági Titkárság felügyelősége a nagybecskereki szociális központtal együttműködve, egy újabb illegálisan működő öregotthont fedezett fel a Nagybecskerek közelében levő Eleméren. A Nušić sor 22. alatti épületben 17 idős személyt találtak. Az illegális öregotthont I. B. működtette, akinek már 2015-ben hatóságilag betiltották az ilyen tevékenységet.
A szociális központtal együttműködve hat személyt áthelyeztek a legálisan működő öregotthonokba, 11 személy pedig visszakerült a családjaikba. A létesítmény további munkáját betiltották, a tulajdonosa ellen pedig eljárást indítottak.
A pancsovai illegális öregotthonban történt tragikus kimenetelű tűzeset után egyre több illegálisan működtetett öregotthont csuknak be. Becslések szerint csak Nagybecskereken 10-12 ilyen létesítmény van, Szerbiában pedig négyszáz illegális és 121 bejegyzett öregotthon van. A rendcsinálás 2012 óta tart, de a számok azt mutatják, hogy van még bőven tennivaló. Az illegális otthonok ellenőrzését a köztársasági és tartományi szociálpolitikai felügyelőségek végzik. Az önkormányzatok viszont – amelyek jobban ismerik a terepi helyzetet – nincsenek cselekvő helyzetben.