2024. április 24., szerda

Ötven év után új parkot létesítenek

A Tartományi Képviselőház Városfejlesztési, Területtervezési és Környezetvédelmi Bizottságának a nagybecskereki ülésén többek között bemutatták a leendő park látványtervét, amelyet a Baglyason, a város legnépesebb lakótelepén szeretnének létrehozni. Öt évtized után történik meg, hogy egy jelentősebb zöldövezetet hoznak létre a városban.

A Baglyas lakótelep (Fotó: Kecskés István)

A Baglyas lakótelep (Fotó: Kecskés István)

Ez már magában is nagy jelentőséggel bír, hiszen Nagybecskerek város összterületének mindössze a három százalékát borítják erdők, ami szerbiai viszonylatban a legkevesebb.
A projektumot a polgárok egy csoportja terjesztette elő, amelynek a tagja Darko Bađok a Tartományi Képviselőház nagybecskereki képviselője is. Az elképzelés szerint a parkot a város Újvidék felőli kijáratánál, az Aviv Park és a város utolsó lakóházai közötti téren létesítik. Ezen a városrészen nem terveztek semmilyen ipari beruházást. Mint ahogy a képviselő ismertetőjéből kiderült, nem egyszerű faültetést és zöldövezetek létrehozását tervezik, hanem járdák, sportolásra alkalmas utak, padok, játszóterek is lesznek. Mindaz, ami egy modern zöldövezetben követelménynek számít.
A kezdeményezők bíznak abban, hogy elképzelésüket támogatja a tartomány és Nagybecskerek város is, amelynek a 2020-ig érvényes fejlesztési tervében fontos helyet kapott a zöldövezetek létrehozása. Ugyanakkor remélik, hogy a vállalkozók is hozzájárulnak a terv megvalósításához.
Čedomir Janjić polgármester megerősítette, hogy Nagybecskerek város támogatja a projektumot.