2024. április 25., csütörtök

Újabb letartóztatások országszerte

Állami tisztségeikkel éltek vissza, korrupciós ügyekbe keveredtek, megkárosították a büdzsét az előállított személyek

A rendőrség a tegnap végrehajtott országos akciójában 53 olyan személyt tartóztatott le, akiket bűnözéssel és korrupcióval hozott összefüggésbe. A részletekről dr. Nebojša Stefanović belügyminiszter számolt be, és arról is beszélt, hogy további 25 személy ellen tett bűnvádi feljelentést a hatóság, elsősorban állami tisztségekkel való visszaélés miatt. A tárcavezető elmondása szerint alapos a gyanú, hogy a letartóztatott és feljelentett személyek 2005 óta összesen 10 millió eurós kárt okoztak a köztársasági, tartományi és a helyi önkormányzati költségvetéseknek.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a bekísértek közül néhányan a mezőgazdasági minisztérium felügyelői, a belgrádi Lasta utasszállító vállalat dolgozói, a Zemun Állategészségügyi Intézet igazgatóbizottságának tagjai, ezenkívül a rendőrség 13 dolgozója, akiknek a munkája a gépjárművek rendszámozása, valamint közvállalatok tisztségviselői.

– A lefolytatott rendőrségi művelet ékes bizonyítéka annak, hogy az állam elhatározta, hogy felszámolja a bűnözés és a korrupció minden megnyilvánulási formáját, és hogy megbüntet mindenkit, aki a polgároktól pénzt lopott el. Nem élvezhet védelmet senki, aki bűnözéssel foglalkozik, függetlenül attól, hogy milyen tisztséget tölt be és melyik politikai párt kádere – jelentette ki Stefanović.

Bár a tárcavezető neveket nem közölt, a belgrádi sajtó olyan információk birtokába jutott, melyek szerint bűnvádi feljelentést tettek Dragan Đurić, a Partizan sportklub korábbi vezetője és Zoran Đorđević, a leskovaci Sloga labdarúgóklub jelenlegi elnöke ellen is.

A közszolgálati televízió még a rendőrségi bevetésről szóló hírek közzététele előtt arról számolt be, hogy a rendőrség előállította egy niši vállalat korábbi igazgatóját, mert alapos a gyanú, hogy milliós összegekkel károsította meg a költségvetést. Egy másik, ugyancsak niši állami tisztségviselőt is letartóztattak, mert korrupciós ügybe keveredett, kenőpénzt fogadott el, és egy pénzintézetet károsított meg több százezer dinárral.

A tegnapi nem az első korrupcióellenes rendőrségi akció volt. Csaknem egy évvel ezelőtt, az akkori előrehozott parlamenti választásokat megelőzően, a belügyi szervek 46 személyt, köztük 15 rendőrt vettek őrizetbe korrupció, pénzmosás és hivatali visszaélés gyanújával. A belügyminiszter akkori bejelentése szerint a gyanúsítottak több mint 7 millió euróval károsították meg az ország költségvetését.

Már korábban, 2015 decemberében is szerveztek hasonló országos letartóztatási akciót.