2024. április 20., szombat

Hoće li ipak biti splava na Begeju?

Investitor bi mogao da pokrene postupak protiv građana koji ga ometaju u svojoj nameri

Viši sud je stavio tačku na problem oko izgradnje splava na Zrenjaninskom Begeju broj 3, i presudio u korist investitora Nikole Novakovića. To bi značilo da će se izgraditi splav u blizini centra na Begejskom jezeru broj 3. Da li će investitor pokrenuti postupak za naknadu štete protiv građana koji su ga sprečavali da postavi splav na vodi i kako će ljudi koji žive u okolini prihvatiti novonastalu situaciju, ostaje da se vidi.

Investitor Nikola Novaković je, na pritisak i žalbe građana, pre dve godine uklonio sa teritorije Begejskog jezera broj 2 sve delove splava i pokrenuo sudski postupak. Posle ovoga investitor ima pravo na tužbu, pošto nije uspeo blagovremeno da ostvari ulaganje. Građani koji protestvuju smatraju da je neprikladno postaviti takvu vrstu objekta za zabavu na toj lokaciji. Naime, u okolini se nalaze srednje škole, osnovna škola, obdanište, sportski tereni. Ovaj deo grada važi za najlepši deo Zrenjanina. Pokret   za zaštitu životne sredine takođe smatra da to ne bi bilo dobro zbog mogućeg zagađenja relativno malog jezera. A sa druge strane, ova vrsta  zabave više podstiče kriminal nego neku vrstu mogućnosti za zabavu mladih.

Početak izgradnje fizički su sprečili građani koji žive u blizini. Investitor, koji potencira izgradnju, pošto poseduje svu potrebnu dokumentaciju, pokušavao je da započne gradnju, međutim nije daleko stigao zbog neprekidnog protestvovanja građana. Izgradnja je privremeno obustavljena odlukom suda.

Sud je međutim, ustanovio da su i investitor i „Vode Vojvodine“  ispravno postupili, što bi značilo da investitor ima pravo na izgradnju objekta za zabavu od 200 kvadratnih metara sa oko 100 mesta za sedenje. A Savet samouprave smatra da na toj lokaciji postoji mogućnost za izgradnju još jednog sličnog objekta za zabavu.