2024. március 29., péntek

Mellszobrot kap Schweidel Zomborban

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából a Magyar Polgári Kaszinó udvarán fölavatják Schweidel József aradi vértanú mellszobrát. A honvédtábornok a város szülöttje, Zombor polgárai 1902-ben emléktáblát avattak a szülőházának megmaradt épületszárnyán, majd 1905-ben országos adakozásból monumentális szobrot állítottak emlékére.

A tábla 1945 táján szőrén-szálán eltűnt a helyéről, a szobrot pedig egyetlen éjszaka alatt lerombolták. A zombori hagyományőrzők már a múlt század hatvanas éveitől kezdve igyekeztek új emléktáblát állítani tiszteletére, de a hatóság erre soha nem adott engedélyt. Végül 1998-ban kerülhetett falra a tábla, de nem a szülőházra, hanem a kaszinó udvari homlokzatára.
A Magyar Polgári Kaszinó épülete 2014–2017 között Magyarország kormánya, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásainak köszönhetően teljesen megújult, és ma a Pécsi Tudományegyetem kampuszaként is működik. A megújulás keretében teljesült a régi vágy, és ismét szobor emlékeztet a város vértanú honvédtábornokára. A mellszobrot Mrákovits Péter zombori akadémiai szobrász készítette.
A leleplezési ünnepséget március 17-én, pénteken, 17 órai kezdettel tartják. A tervezett program szerint köszöntő és ünnepi műsor hangzik el a kaszinó dísztermében, majd az udvaron fölavatják a Schweidel-mellszobrot, és meg is koszorúzzák. A rendezvény keretében alkalmi kiállítást mutatnak be az egyesület épületének előcsarnokában.