2024. március 28., csütörtök

Torkos csütörtök Bácskossuthfalván

Hagyományos disznótoros étkek lakomája a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ szervezésében

A Torkos csütörtöknek keresztelt és egyre népszerűbb magyarországi rendezvény ihlette a hétvégi bácskossuthfalvi zenés mulatságot, ahol az ismert Böllérvers utolsó soraival élve, egyedül a sertés járt pórul. Már napokkal korábban megkezdődtek az est előkészületei, amelyben a helyi Ady Endre Művelődési Központ legszorgosabb tagjai vettek részt, összesen 20-an. Időt és erőt nem kímélve készítették el a 174 főre szóló disznótoros étkeket, illetve a terítést.

Fotó: Kazinczy Paszterkó Dianna

Fotó: Kazinczy Paszterkó Dianna

– Mivel az idén Bácskossuthfalva ad otthont a XLI. Durindónak és a LIV. Gyöngyösbokrétának, ezért igyekeztünk a rendezvények jegyében meghívni azokat a segítőinket, partnereinket, akikkel majd együttműködünk a nyáron a jeles esemény lebonyolításában. Vendégeinket egy kis kóstolóval bélelt „batyu” várta ajándékként, amiben kocsonya, töpörtyű és hurka lapult. Az idén orjából és csontból készült húslevest szolgáltunk fel, házi tésztával. E mellé dukált még paradicsomszósz. A paprikásba persze szárma került, ami mellé a savanyúságot a paprikát és a paradicsomot még az ősszel tették el a közreműködő asszonyaink. Az ide illő zenei hangulatról a Fokos zenekar gondoskodott – árulta el Gogolyák Gabriella.

Rácz Túrkevei Lajos mesterszakács évek óta kedves vendég Bácskossuthfalván. Nemcsak azért érzi magát otthon, mert vendéglátói asztalán is hasonló étkeket szolgálnak fel, mint Túrkevén, hanem mert az emberek gondolkodásmódja is hasonló.

-Az étkezési szokásaink ápolása is egy fontos pontja az önértékelésünknek. Ha nincs múltunk, akkor a jövőnket is elveszítjük és emiatt rosszul érezzük magunkat a jelenben. A teli hasú ember sokkal mosolygósabb, mit aki éhes. A régi világban disznótorkor jöttek össze a családok, ettek-ittak, jól érezték magukat, ünnep volt ez a javából – mondta Rácz Túrkevei Lajos, és elárulta, szerinte a disznó és a belőle készült finomságok egészségesek.

-A disznózsírról az utóbbi időben mégiscsak kiderült, hogy egészséges. Hiszen gondoljunk csak bele, több évtizeddel ezelőtt mennyire voltak jellemzőek a ma oly divatos megbetegedések? Számomra a zsír hozzáadásával készült étkeknek párja nincs – tette hozzá, majd rámutatott a torkos csütörtökhöz hasonló rendezvények népszerűsítésének fontosságára, hiszen manapság – egyre inkább még a falun is – a fiatalabbak máshol nem is nagyon találkozhatnak igazi természetes alapanyagból készült ételekkel, és a disznótoros hagyományokkal.

A rendezvényre a környező falvakból is érkeztek vendégek.

-Ma már falumban is nagyon kevesen vágnak disznót, a családok inkább megvásárolják a hentestől a konyhára valót. Nekem a kedvencem a húsos hurka és a tepertő, sajnos ritkán fogyasztom az egészségem miatt. A disznózsírt, minden orvosi ellenjavallat ellenére, nem tiltottam ki a konyhámból – hallottuk a bajmoki Kókai Deli Mártától.

 -Valamikor kukoricadarával töltötték a hurkát, csak manapság divatos a rizs. Nekem a mai napig is az igazi az kukoricából készül – árulta el a 82 éves id. Becze Károly.

A bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ Torkos csütörtök elnevezésű rendezvényének anyagi hátterét elsősorban a topolyai önkormányzat biztosította.