2024. április 19., péntek

Felmérés: Vučić már az első körben nyerhet

Az elnökválasztás igazi tétje az, hogy ki lesz az ellenzék új „vezére”

Az Ipsos Strategic Marketing felmérése szerint Aleksandar Vučić kormányfő, a hatalmi koalíció majdani elnökjelöltje a leadott szavazatok 52,3 százalékával már az elnökválasztás első körében nyerhet. Saša Janković lemondófélben lévő köztársasági jogvédő és Vuk Jeremić volt külügyminiszter pillanatnyilag fej fej mellett állnak: Jankovićra a választók 13,9 százaléka szavazna, Jeremićre pedig 13,3 százalékuk. Vojislav Šešeljre, a Szerb Radikális Párt elnökére az emberek 11 százaléka szavazna, Boško Obradovićra, a Dveri jelöltjére pedig 3,7 százalékuk.

Marko Uljarević, az ügynökség közvélemény-kutatásokkal foglalkozó részlegének igazgatója szerint nagy az esély arra, hogy Šešelj végül megelőzze Jankovićot és Jeremićet, tekintettel arra, hogy ez utóbbiak mögött nem áll saját politikai párt. Ezek az arányok még változhatnak persze a választásokig, hiszen a kampány még el sem kezdődött – tette hozzá Uljarević, aki szerint az elnökválasztás igazi tétje az, hogy ki lesz az ellenzék új „vezére”.

ÁPRILIS 2-ÁN SZAVAZUNK?

Közben folytatódnak a találgatások, hogy vajon mikor tartják az elnökválasztást. Amikor Maja Gojković, a Szerbiai Képviselőház elnöke hétfőn április 23-ra hirdette ki a verbászi, hódsági, kevevári és kosjerići helyhatósági választásokat, a sajtó már tényként kezelte, hogy aznap tartják az elnökválasztást is.

Tegnap már az április 9-e és április 16-i is szóba került, mivel azonban április 16-ára esik a húsvét a Julianus- és a Gergely-naptár szerint is, így sokak szerint szinte elképzelhetetlen, hogy aznapra tűzzék ki a szavazást.

Sajtóértesülések szerint előfordulhat, hogy már április 2-án az urnák elé járulhatunk. A kormányfő kabinetjéhez közel álló bennfentesekre hivatkozva ezt később a B92 is megerősítette. Gojković állítólag holnap hirdeti ki az elnökválasztást április 2-ra. Eszerint ha az első körben senkinek nem sikerül megszereznie a leadott szavazatok több mint 50 százalékát, akkor mégis április 16-án kell megtartani a második kört. Maja Gojkovićnak legkésőbb péntekig, március 3-ig kell kihirdetnie a választásokat. A választások kiírásától legalább harminc napnak kell eltelnie a lebonyolításig, illetve legfeljebb hatvan nap telhet el.