2024. április 19., péntek

Negyven év a begaszentgyörgyi gyilkosnak

Kimondták az ítéletet a tavalyi vérengzés elkövetője ellen

Siniša Zlatić ellen, aki tavaly egy begaszentgyörgyi kávézóban rendezett vérfürdőt és oltotta ki öt ember életét megsebesítve további 22 személyt, maximális büntetést mondott ki a nagybecskereki Felső Bíróság, 40 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte. További három-három év börtönt kapott illetéktelen fegyvertartásért, illetve fegyverhasználatért. Börtönbüntetése letöltésének kezdete előtt őrizetben marad.

Az ítélet kimondását megelőzően a védelem, az ügyészség és a vádlott is megtarthatták záróbeszédüket. Zlatić saját védőügyvédjének, Miša Popovićnak a szavaihoz kapcsolódóan közölte, hogy a tragédiának beláthatatlan következményei vannak.

– Nem akartam, hogy így legyen. Az időt nem tudom visszapergetni, őszinte sajnálatomat tudom kifejezni minden áldozat és sebesült miatt – mondta Zlatić.

Branislav Tatić helyettes főügyész záróbeszédében arra fektette a hangsúlyt, hogy a bírósági eljárás során sikerült igazolni a helyszínelés megállapításait és a tanúk vallomásait.

– Bizonyítást nyert, hogy 26 lövést adott le az elkövető. Igazolni tudtuk a lövések leadási helyét is, azt, hogy a bárpult mögött tartózkodott a tettes. Beigazolódott továbbá, hogy sortűzről beszélhetünk, s hogy a fegyver csövét az áldozatok felé fordította. Ugyanezt támasztják alá a helyszínelők és szakértők megállapításai is – hangsúlyozta.

A helyettes főügyész ezt követően 40 év börtönbüntetést követelt a vádlott ellen, tekintettel arra, hogy tettét előre megfontolt szándékkal hajtotta végre.

A vádlott védőügyvédje beszédjének elején a maga és védence nevében is részvétét nyilvánította ki az áldozatok hozzátartozóinak. Nem értett egyet az ügyészség azon megállapításával, hogy megfontolt tettről van szó, az ügyvéd szerint pillanatnyi elhatározásról beszélhetünk. Nem egyezett azzal a szakértői megállapítással sem, hogy védence beszámíthatósága a vérengzés pillanatában nem csökkent meghatározó mértékben. Kifogásolta, hogy a bíróság nem tette lehetővé újabb ideggyógyászati jelentés elkészítését, mely szerinte indokolt lett volna.

Időmegtakarítás céljából a tárgyalás során az ügyészség elállt attól, hogy meghallgassanak további három sérültet, akik a mai napig kezelésre szorulnak.

Az ötszörös gyilkosság tavaly július 2-án éjjel 1 óra 40 perc körül történt a begaszentgyörgyi Makijato kávézóban. Zlatić automata fegyveréből lövöldözni kezdett, először feleségét és barátnőjét ölte meg, majd a többi vendéget vette célba. Az öt áldozatból ketten a helyszínen meghaltak, a többiek a nagybecskereki kórházban haltak bele sérüléseikbe. Tettét féltékenység miatt követte el, válófélben lévő felesége, Dijana, új udvarlója társaságában tartózkodott a szórakozóhelyen. Zlatić a bűncselekmény után tett első vallomásában azt mondta, nem szándékozta őt megölni, csupán rá szeretett volna ijeszteni.