2024. március 28., csütörtök

Predstavili su se dobitnici “Prosperitati” konkursa u Utrini

Zahvaljujući matičnoj državi „Prosperitati“ je u mogućnosi i ove godine da pomogne sa 150 miliona evra Vojvođanskim mađarima koji su spremni da pokrenu i potkrepe svoj biznis

Atila Menjhart, mađarski glavni konzul, je procenio da se program koji je namenjen razvoju privrede na teritoriji mađarskog življa u Vojvodini, sprovodi veoma uspešno. Sa ovim su se složili i Ištvan Pastor, predsednik partije, Balint Juhas i Imre Nađ, rukovodioci i nosioci programa, na sastanku u Utrini, gde su učestvovali i mnogobrojni građani. Skup je organizovan u Kulturnom centru, a u dvorištu su učesnici konkursa mogli pogledati poljoprivredne mašine koje su dodeljene dobitnicima konkursa iz Ade, Čantavira, Kevi, Tornjoša, Utrina, Sente. Skup je pozdravio Tibor Berze iz Utrina, zatim se mađarski konzul zahvalio, što su učesnici konkursa verovali u dobronamernost Mađarske Vlade da pomogne ovdašnjim mladima kako bi uspeli i napredovali u svom poslu kao i da formiraju svoju budućnost.
O značaju programa razvoja privrede na teritoriji mađarskog življa , o dosadašnjem radu „Prosperitati“ kao i o planovima, novim mogućnostima konkurisanja za 2017. godinu govorili su, predsednik Ištvan Pastor, Balint Juhas i Imre Nađ. Između ostalog, Ištvan Pastor je spomenuo je republičke izbore i objasnio da SVM podržava Aleksandra Vučića, jer je to u interesu Vojvođanskih mađara.
Balint Juhas je sumirao rezultate dosadašnjeg rada „Prosperitati“ i izneo da su u toku prošle godine obradili oko 3000 konkursa.
- Sa saradnicima smo doneli odluku za pozitivno rešenje oko 2500 konkursa i potpisali toliko ugovora. Do kraja prošle godine smo uspeli da isplatimo svima sume koje su dodeljene po svakom konkursu. Konkurs koji je prošle godine u novembru raspisan je već zatvoren, a pristiglo je više od 4000 konkursa. Veoma je bitno da imamo preduzetnike i poljoprivrednike koji žele tu da ostanu. Ubuduće ćemo razmotriti koje su potrebe i u kojim sferama ima najviše potrebe za ulaganjima i tako će se sredstva rapoređivati i raspisivati konkursi.
Ištvan Pastor, predsednik SVM je izneo da nam i ove godine stoji na raspolaganju velika količina novca.
-Ove godine počinjemo da koristimo kredite u okviru 100 miliona evra. Raspisani su konkursi još krajem prošle godine. Na osnovu interesovanja se čini da će se veći deo novca upotrebiti. Pored ovoga, stoji nam na raspolaganju 50 miliona evra kao bespovratna sredstva. To su značajna sredstva da se potkrepi privreda. Sa ovakvom vrstom pomoći ima nade i za one mlade ljude koji su videli svoju egzistenciju negde u inostranstvu. Možda ima nade da se predomisle i ostanu, pa čak neki i da se vrate.
Dobitnici konkursa u Utrini su prikazali poljoprivredne mašine koje su kupili od pomoći „Prosperitati“, kao što su traktori, prikolice, sejačice i ostalo.
Među dobitnicima je bila i Magdolna Dudaš iz Novog Orahova, koja kaže da je veoma zahvalna „Prosperitati“ fondaciji i državi Mađarske, jer je uspela uz pomoć njihove podrške da kupi valjak za obradu zemlje. Za kupovinu valjka kao pomoć je dobila 650 hiljada dinara, a ona je trebala da doda još 160 hiljada.
Arpad Karačonji iz Ade je takođe konkurisao i dobio je sredstva za kupovinu setvospremača širine 35m . Mašina je koštala 400 hiljada dinara, od toga je 80% dotirala fondacija. On obrađuje 30 hektara zemlje, seje kukuruz, suncokret, žito, paštrnak, kapar.
Ova mašina mu mnogo pomaže i olakšava posao.