2024. április 24., szerda

A NALED fölgyorsította az adminisztrációt

Zomborban ülésezett a szervezet igazgatóbizottsága

Az összejövetel házigazdája Dušanka Golubović, Zombor polgármester asszonya, a NALED (Nemzeti Lokális Gazdaságfejlesztési Egyesülés) nemkormányzati szervezet igazgatóbizottságának a tagja volt. Zombor önkormányzata egyébként már huzamosabb ideje tagja a szervezetnek, s ennek mérhető eredménye van a város számára.

– Egyebek között a NALED javára írható, hogy tavaly az illetékes minisztériumokkal együttműködve létrehoztuk az építkezési engedélyek elektronikus kiadásának rendszerét, és felgyorsítottuk az adminisztrációs eljárásokat. Egyéb, a helyi önkormányzatok számára lényeges kezdeményezések is születtek a szervezetben, például az, hogy az önkormányzatok a polgárok számára bármikor elérhető közszolgálati szerepet vállaljanak. Ezzel felgyorsulhat és egyszerűbbé válhat az ipar és a gazdaság fejlesztése, egyben egyszerűsödhet a lakossági ügyintézés – nyilatkozta az ülés kapcsán Golubović asszony.
Goran Kovačević, a NALED igazgatóbizottságának elnöke hangsúlyozta, hogy a szervezet alapvető elkötelezettsége a segítségnyújtás a gazdálkodás minél kedvezőbb feltételeinek a megteremtéséhez.
– Az ország jövőjét a gazdaság fejlesztése biztosíthatja. Ehhez nyújt támogatást a NALED, amelynek tagjai között nemkormányzati és gazdasági szervezetek, valamint helyi önkormányzatok is vannak. Bejárjuk Szerbiát, hogy föltérképezzük a helyi adottságokat, és ott segítsünk, ahol tudunk, és amennyit tudunk. Országunkban még mindig idegenkednek a közérdekű munkától, mert az emberek bizonytalanok, hogy jó irányban haladnak-e, és tevékenységük meghozza-e a várt eredményt. Ennek a bizonytalanságnak az eloszlatása érdekében fontos az együttműködés a helyi önkormányzatokkal, ugyanakkor az önkormányzatok és a gazdaság kapcsolatának híján semmilyen hosszabb távú eredményre nem számíthatunk – fogalmazott Kovačević.
A 2016-ban bevezetett elektronikus építkezési engedély beváltotta a hozzá fűzött reményeket, az 53 ezer beadott kérelem 95 százalékát elbírálta a hatóság, méghozzá 80 százalékban kedvezően. A NALED ezt tartja a legnagyobb eredményének az elmúlt esztendőben, mert 103 hellyel magasabbra emelte az országot az építkezési engedélyek elbírálásának és kiadásának tekintetében, ami a Világbank nemzetközi Doing Business 190 lépcsős ranglistájának 47. helyére emelte Szerbiát.
A NALED-nek jelenleg 280 tagja van, ezt az idén 300-ra kívánja növelni az igazgatóbizottság.