2024. április 20., szombat

Nem lesznek előrehozott választások

Az elnökválasztást április 23-án tarthatják meg

A hatalmi többség stabil, az országnak pedig gazdasági növekedésre, folytonosságra és komolyságra van szüksége – indokolta meg tegnap a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva Aleksandar Vučić miniszterelnök a döntést, hogy az elnökválasztással egyidejűleg mégsem tartanak rendkívüli köztársasági parlamenti választásokat. Mint hozzátette, mérlegre tette párttársai és a pártjával együttműködő politikai erők pró és kontra érveit, és csak ezt követően hozta meg a döntését.

Szerbia stabil, stabil a demokrácia és stabil a gazdaság – nyomatékosította.

Aleksandar Vučić: A következő parlamenti választásokat 2020-ban tartják meg, a következő elnökválasztást pedig 2022-ben. Úgy, ahogyan egy komoly és demokratikus államhoz illik (Beta)

Aleksandar Vučić: A következő parlamenti választásokat 2020-ban tartják meg, a következő elnökválasztást pedig 2022-ben. Úgy, ahogyan egy komoly és demokratikus államhoz illik (Beta)

– A következő parlamenti választásokat 2020-ban tartják meg, a következő elnökválasztást pedig 2022-ben. Úgy, ahogyan egy komoly és demokratikus államhoz illik. A legnehezebbje mögöttünk van. Több rendkívüli választásra is szükség volt az utóbbi években, mivel meg kellett erősítenünk a reformok támogatottságát. Amikor az ember a költségvetési konszolidáció útján jár, tudnia kell, hogy ki áll mellette és ki nem. Elvégre egyetlen normális ember sem hiszi el, hogy a súlyos reformok korszakában jelentős népszerűségnek örvend. Pillanatnyilag semmi szükség rendkívüli parlamenti választásokra, az idén csak elnökválasztást, illetve néhány helyi önkormányzatban helyhatósági választásokat tartanak. A következő években jönnek el az arany idők, amelyekről már korábban is beszéltem. Ezek a gazdasági növekedés évei lesznek – fogalmazott Vučić.

Noha az elnökválasztást egyelőre nem írták ki, feltehetően április 23-án bonyolítják le, ugyanaznap, amikor a helyhatósági választásokat Verbász, Hódság, Kevevára (Kovin) és Kosjerić községekben. A szóban forgó négy községben Maja Gojković, a parlament elnöke tegnap írta ki a választásokat. Az elnökválasztást szintén a házelnöknek kell kiírnia, legkésőbb péntekig. Nem hivatalos értesülések szerint a házelnök holnap írja ki a választást.

A Tanjug értesülései szerint Vučić, az SZHP és koalíciós partnereinek majdani elnökjelöltje már csütörtökön megkezdi a választási kampányt. Az első kampányrendezvényt Vranjéban tarthatják. Az SZHP elnöke korábban azt mondta, a kampány rövid lesz, mert nem kívánja elhanyagolni kormányfői feladatait. Ugyanúgy dolgozik majd, mint máskor, kizárólag szabadidejében kampányol – mondta két héttel ezelőtt az SZRTV Upitnik című műsorában. Az elnökválasztás kiírása után a választás megtartásáig legalább harminc napnak kell eltelnie. A kampányidőszak legfeljebb hatvan napos lehet.

Az ellenzék soraiból eddig már többen is jelezték, hogy részt vesznek a megmérettetésben: Vuk Jeremić volt külügyminiszter; Saša Janković lemondófélben lévő köztársasági jogvédő; Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke; Boško Obradović, a Dveri mozgalom elnöke; Dušan Janjić valamikori politikai elemző, civil aktivista, aki ma az Aktív Szerbia párt elnöke; Aleksandar Popović, aki a Szerbiai Demokrata Párt jelöltje; Danijela Sremac, a washingtoni Szerb Intézet alapítója és elnöke, aki azt állítja magáról, hogy nemcsak Stevan Sremac íróhoz, hanem a valamikori orosz cári családhoz, a Romanov családhoz is rokoni szálak fűzik; Milan Stamatović, Čajetina polgármestere; Bratislav Jugović, a Szocialisták Mozgalmának volt tagja, aki azért lépett ki a pártból, mert fivérét kábítószerrel fülelték le Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter, a Szocialisták Mozgalma elnökének szolgálati gépkocsijában; Saša Mirković, az SZHP volt tagja; Vladimir Rajčić szerbiai származású hollywoodi színész, aki akkor „robbant be” a szerbiai közéletbe, amikor az amerikai elnökválasztás kampányának időszakában interjút készített Donald Trumppal a Nedeljnik hetilap számára, az interjú megjelenését követően Trump sajtósai azonban cáfolták, hogy az üzletember bármikor is nyilatkozott volna Rajčićnak.