2024. április 17., szerda
IMF-LÁTOGATÁS

Elismerő szavak Szerbiáról

Aleksandar Vučić: Amint a gazdasági helyzet megengedi, a korábbiaknál komolyabb bér- és nyugdíjnövelés is szóba jöhet

Munka jellegű látogatásra érkezett tegnap Belgrádba a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, hogy a rendszeres felülbírálási időszakok között is betekintést nyerjen az ország pénzügyi helyzetébe, és hogy igazolja a két évvel ezelőtt Szerbiának odaítélt, három évre szóló készenléti hitelkeret jóváhagyását. James Rouf, a valutaalap szerbiai küldöttségének vezetője a látogatás során elismerő szavakkal illette a szerb államvezetés gazdaságpolitikáját és a múlt évben felmutatott eredményeket. Megdicsérte az ország reformintézkedéseit, különösen a pénzügyi konszolidáció terén. A szerb kormány nevében Aleksandar Vučić köszönte meg az elismerő szavakat.

A kormányiroda közleménye szerint a tárgyaláson elhangzott az is, hogy az IMF szakmai segítséget is nyújt a szerb kormány tanácsának a bruttó hazai össztermék további növelése céljából.

Abban állapodtak meg, hogy Szerbia gazdaságának növekedésének éves szinten 4 és 5 százalék közötti eredményeket kellene mutatnia. A két küldöttség a tárgyalás során kitért az adópolitika és a törvényalkotás megreformálására, amelyek együttesen a költségvetésből fizetett bérek kisebb-nagyobb mértékű tehermentesítését, valamint az oktatásügy és a csődtörvény reformját is jelentenék.

Tárgyalóasztalnál a két fél (Fotó: Beta)

Tárgyalóasztalnál a két fél (Fotó: Beta)

Szóba kerültek a nagy állami közvállalatok, különösképp a bori bányamedence és a pancsovai nitrogénművek, amelyek az utóbbi időszakban jobb gazdasági eredményeket mutattak fel, de még mindig nem kielégítő a helyzetük.

A látogatást követően Aleksandar Vučić kormányfő újságírói kérdésekre is válaszolva elmondta, meglátása szerint az Nemzetközi Valutaalap küldöttsége nem tett kifogást a közpénzek alakulása kapcsán, viszont megjegyezte, hogy még bőven akad tennivaló a közvállalatok háza táján.

– Különösebb gondokról nem tudunk beszámolni, de rámutattunk néhány dologra, amelyeken a közeljövőben változtatni kell. Javaslataikat, észrevételeiket elfogadtam, noha a véghezvitelük koránt sem egyszerű – nyilatkozta a kormányfő.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy a nyugdíjak és a közszféra alkalmazottjainak béremelése szóba került-e, Vučić annyit mondott, hogy ezúttal nem volt a beszélgetés tárgya, viszont a lakosságnak azt üzente, ne aggódjon, amint a gazdasági helyzet megengedi, a korábbiaknál komolyabb bér- és járandóságnövelést eszközölnek ki.

– Az államkincstár jó kezekben van, de jelenleg fontosabb, hogy az említett négy százaléknál is jobb gazdasági növekedést mutassunk fel, mert azután kézzelfoghatóbb bérnövelésekre is sor kerülhet. Személy szerint elégedetlen lennék a háromszázalékos növekedéssel, ennél többet szeretnék, legalább négy százalékot, hogy a régióban a legjobb eredményekkel dicsekedhessünk. A ranglétra harmadik vagy negyedik helyével nem lennék megelégedve – nyomatékosította Aleksandar Vučić.

A közeljövő egyik lényeges feladata az lesz, hogy erősítsük a magántulajdonban levő gazdasági ágazatot, amelyben jelen pillanatban mintegy 1,4 millió személy vállal munkát. Ez a csapat még mindig viszonylag kicsi, ha azt vesszük figyelembe, hogy eltartja az ország 1,75 millió nyugdíjasát és a 850 000 közalkalmazottat.

Vučić állítása szerint a februári elszámolás szerint ezt a hónapot is többlettel zárjuk.

A Nemzetközi Valutaalap küldöttsége március 6-áig tartózkodik Belgrádban.