2024. április 20., szombat

Óbecsén több mint 3700 munkanélküli van

Csaknem hatmillió dinárt szán az idén Óbecse önkormányzata a községi foglalkoztatási akcióterv megvalósítására, ebből 2,2 millió dinárból közmunkákat, 2,1 millióból szakmai gyakorlatokat támogatnak, továbbá kilencszázezer dinárt önfoglalkoztatás támogatására és hatszázezret a nehezebben foglalkoztatható munkanélküliek kategóriájába tartozók alkalmazásának a támogatására fordítanak majd.
A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat kérésünkre megküldött adatai szerint decemberben a község területén 3711 munkanélkülit tartottak nyilván, ezzel szemben 2006 decemberében 4702 munkanélküli volt, azaz tíz év alatt ezerrel csökkent a munkanélküliek száma. A 2011-es népszámláláskor a községnek 37 350 lakosa volt (ebből csaknem 26 ezret tett ki a 15 és 64 év közötti munkaképes korosztály), de több ezerre tehető azoknak a száma, akik a jobb megélhetés reményében külföldön keresik a boldogulásukat – a regisztrált munkanélküliek számának jelentős csökkenése nagyrészt ennek a kivándorlási hullámnak köszönhető. A legnehezebben a rokkantak, a romák, a szociális támogatásban részesülők, a 30 év alattiak és az 50 év felettiek találnak munkát.
A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat nyilvántartásában hiányszakmaként szerepel a gyógyszerész, a gépészmérnök, a licenccel rendelkező biztonsági és munkavédelmi referens, a matematika-, fizika-, angol- és némettanár, a hegesztő, a CNC-operátor, az állatorvos és az állatorvosi technikus, de a munkáltatók nehezen találnak megfelelő értékesítőt, biztosítási ügynököt, építőipari, gépészeti és biztonságtechnikai munkást is. A szolgálat tájékoztatása szerint egyébként ez utóbbi kategóriák közül általában több munkanélküli is szerepel a nyilvántartásukban, de egyesek a munkavégzés helyének a távolsága vagy a munkafeltételek miatt nem élnek a felkínált lehetőséggel, mások pedig híján vannak bizonyos elvárt kompetenciáknak.
A községi foglalkoztatási akcióterv adatai szerint tavaly óbecsei székhellyel 1106 aktív vállalkozás működött, az átlagos jövedelem pedig bruttó 52 210, nettó 37 759 dinár volt.