2024. március 28., csütörtök

Az Aracs ötvenhatról

Eminens vendégek Magyarkanizsán a folyóirat bemutatóján

Csütörtök este a magyarkanizsai Art kávézóban mutatták be az Aracs folyóirat 1956-tal foglalkozó tematikus blokkját. A József Attila Könyvtár szervezésében tartott beszélgetéssel és rövid filmrészletvetítéssel zajlott bemutatót nagy érdeklődés övezte. Nem is csoda, hiszen olyan eminens vendégek őszinte, a múlt rejtelmeiről a leplet lerántó és a jelent is értelmezni segítő beszédeit hallhatta a közönség, mint Wittner Mária, Benedikty Horváth Tamás és Domonkos László. A beszélgetésben Gubás Ágota szerkesztő és Bata János, az Aracs főszerkesztője is részt vett.

– Az Aracs tavaly október 23-i számában egy tematikus blokk az ’56 hatvanadik évfordulója előtt tiszteleg. A magyarkanizsai rendezvény szervesen illeszkedik abba a sorba, amit tavaly október végén kezdtünk el a szabadkai magyar főkonzulátussal együttműködve, ugyanis akkor közösen emlékeztünk meg az évfordulóról. Ezt követte egy szegedi bemutató – mesélte a főszerkesztő.

Wittner Mária 1956 egyik leghitelesebb tanúja, halálraítélt, aki mind a mai napig próbál mindazokért is tenni, akik már nem élhetnek, mert évtizedekkel korábban kivégezte őket a kommunista hatalom. Vele Mihályi Katalin készített interjút, amely ebben az említett számban olvasható. Wittner Mária az életútjáról, a börtönben eltöltött időről, barátokról, rendszerváltásról (nemes egyszerűséggel gengszterváltásnak nevezte) is kendőzetlenül beszélt a magyarkanizsaiaknak.

Benedikty Horváth Tamás író az ’56-os nagyregény, a Szuvenír szerzője. Két vaskos kötetben beszél a történelemnek erről a momentumáról, de csütörtök este is hosszan ecsetelte, miként lett teljessé a könyve azzal, hogy felkereste azt a magyar szabadságharcost, akin két golyó ment át, mégis életben maradt, de műtétek sorozatán vett részt egész élete folyamán. A szakirodalom úgy említi a regényt: háromnegyed évszázadot átfogó családtörténet és páratlanul gazdag pszichológiai és történelmi tabló. Ezen az estén viszont azt láthattuk, mindannyian emberek vagyunk, különböző történetekkel, életutakkal, sorsokkal, de pont az is naggyá teszi ezeket az írókat, hogy alázattal, őszinte érdeklődéssel, egyszerűen mesélnek ezekről a nagy dolgokról. Közérthetően, ugyanakkor mély beleéléssel adják át azokat az információkat, amelyeket a rendszer sokáig megpróbált homályba taszítani.

Domonkos László író azokról a szovjet katonákról beszélt, akik átálltak a magyar szabadságharcosok oldalára.

A rendezvényt filmbemutató koronázta meg, amely Bicskei Zoltán alkotása. Az Álom hava című alkotást teljes hosszában áprilisban mutatják be hivatalosan.