2024. április 25., csütörtök
EURÓPA-LIGA

Gálázott a Lyon, dráma Ukrajnában

Kialakult a nyolcaddöntő mezőnye az Európa-ligában

Hatalmas harcokat hoztak az Európa-ligában a legjobb 32 között megrendezett visszavágók. Több mérkőzésnek csak formális jellege volt, de a találkozók nagy részén az utolsó pillanatig izgulhattunk. Tizenegy gólig jutott 180 perc alatt a Lyon, és kiestek a végső győzelemre is esélyes csapatok.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

7:1-gyel ütötte ki a Lyon a visszavágón a holland Alkmaar csapatát, a franciák összesen 11 találatot elérve a legeredményesebbek voltak az El egyenes kieséses szakaszának első fázisában. Ugyancsak gólzáport láthattak a nézők Firenzében a Fiorentina és a Mönchengladbach mérkőzésén, de itt nem a hazai szurkolók ünnepelhettek: a Mönchengladbach hatalmas feltámadást produkálva, a mérkőzésen 2:0-s, az összesített eredményben 3:0-s hátrányból fordított vendégként.

Magabiztosan, kettős győzelemmel lépett a nyolcaddöntőbe a Manchester United és a Beşiktaş. A Vörös Ördögök Franciaországban is megverték a St-Étienne-t, míg a Beşiktaş izraeli győzelme után hazai pályán is megverte a Hapoel Beer Shevát. Döntetlennel lépett a legjobb 16 közé a Krasznodar, a Schalke, a Gent, a København és a Rosztov, s idegenbeli döntetlen után jutott tovább az Ajax és a Genk.

Nagy dráma alakult ki Oroszországban és Ukrajnában. A Zenit Szentpétervár már ledolgozta Belgiumban összeszedett 2:0-s hátrányát, amikor az Anderlecht – a teljes találkozón a másodhegedűs szerepét játszva – talált egy gólt a 90. percben, így idegenbeli góllal ütötte ki a házigazdát. Donyeckben 90 perc sem volt elég a döntésre: a Celta hazai 1:0-s buktája után a hajrában szerzett büntetőgóllal egalizálta a párharcot idegenben a Sahtar ellen, a hosszabbítás második félidejében pedig belőtte a továbbjutást jelentő gólt.

Lyon–Roma a nyolcaddöntőben

Tegnap már ki is sorsolták az Európa-liga nyolcaddöntőjének párosítását. A legnagyobb rangadónak a Lyon és a Roma összecsapása ígérkezik, de lesz német–német és belga–belga párharc is. A nyolcaddöntő mérkőzéseit március 9-én és március 16-án rendezik. A május 24-ei döntőnek Stockholm lesz a házigazdája.

A párosítás (az első csapatok az első vendéglátók): Celta Vigo (spanyol)–Krasznodar (orosz), APOEL (ciprusi)–Anderlecht (belga), Schalke (német)–Mönchengladbach (német), Lyon (francia)–Roma (olasz), Rosztov (orosz)–Manchester United (angol), Olimpiakosz (görög)–Beşiktaş (török), Gent (belga)–Genk (belga), København (dán)–Ajax (holland).