2024. április 25., csütörtök
Szófigyelő

Precízkedés

Az olyan személynek a magatartását, aki valamely (leginkább jelentéktelen) kérdést túlságos, fölöslegesen aprólékos vagy kicsinyes, fontoskodó részletességgel tárgyal, vizsgál, bírál, megvitat; vagy pedig egy kérdésnek túlzott, kicsinyes részletezését, illetve a mindenáron való hibakeresést nemcsak a szőrszálhasogatás, a hajszálhasogatás, az aprólékoskodás, a bogarászás stb. szóval lehet megnevezni, hanem (újabban) a precízkedés főnévvel is.

A precízkedés szó rendszerint nem önmagában, hanem jelzővel kiegészítve jelenik meg a mondatban: Figyelem, hogy változott-e a rítus, s hogy csupán alkalmi precízkedés volt-e, amit akkor megfigyeltem. – Ezek a szószaporításban szenvedő zsargon-fogalmazások egyfelől a német precízkedés „vívmányai”. – Az élmény remek felbontással válik teljessé, zavaró precízkedés nélkül is igen szemléletes a produkció. – Ha valóban használatos ez az alak a matematikában, akkor nem tartom valószínűnek, hogy a fentihez hasonló mesterséges precízkedés hozta volna létre. –Ezek után már csak matematikai precízkedés, ha a fenti felületi integrált így alakítjuk tovább. – A fűtés-szűrési precízkedés hiányát, gondolom, el lehet fogadni. – Az epszilon-deltás precízkedést hagyjuk meg a matekosoknak!

A precízkedés főnevet a beszélők olykor a pontosság jelenlétének mértékére vagy szükségességére utaló jelzővel együtt használják: Ha olyan nagy precízkedés menne, akkor tudnák, hogy olajcsövet pl. nem vezetünk. – Szóval egy játék az egész, felesleges a túlságos precízkedés. – Persze lehet, hogy ez részemről már túlzott precízkedés. – Elég sok időt és energiát felemészt a túlzott precízkedés... – Ez a vörös négyzetek esetében felesleges precízkedés lett volna. – Nyugtassatok meg, hogy nem felesleges precízkedés ez. – Azt hiszem, nincs bennem felesleges precízkedés. Szeretem az anyanyelvemet, zavar a rossz prozódiájú dalok áradata.

A mondatoknak egy részében a beszélők minősítik (leginkább elítélik) az aprólékoskodást: A zoológiai tárgyúaknál számomra zavaró a precízkedés. – De azt is írtam, hogy ez a fajta precízkedés teljességgel fölösleges. – Meg kell jegyeznem, hogy ezt a szigort és precízkedést később elhagyhatjuk. – Nekem nem tetszik a precízkedés, de nem zárom ki, hogy végül a "médium" győzedelmeskedik. – A precízkedést kissé túlzásba vitték az öntőszerszám készítői. – Fontos ez a precízkedés? – A túlzott precízkedés szerintem felesleges, a Wikipédia nem jogászoknak készül. – Ezek után értelmetlen az egész precízkedés, a képgeometria tökéletességének hangoztatása, ha a megjelenített tartalom torzít.