2024. április 19., péntek

Egy érzékenyítő előadás

Vajdasági turnén a budapesti Bohócok a Láthatáron Csoport

Szerdán este a budapesti Bohócok a Láthatáron Csoport az Ablak című ifjúsági színházi előadással vendégszerepelt a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban. Az előadás szereplői Feuer Yvette, Gerner Csaba és Fehér Dániel. Az Ablak egy megrázó családi történetet mutat be, egy tizenhat éves fiú szemszögéből. A produkció után feldolgozó foglalkozást is tartottak a diákok számára, amely során érdekes feladatokat is rájuk bíztak. A Bohócok a Láthatáron Csoport legközelebb hétfőn, 18 órától lép fel ismét a KDSZ-ben, ezúttal a Mianyánk című kétszereplős színházi nevelési előadással. A vendégszereplésről Feuer Yvettet, a budapesti Bohócok a Láthatáron Csoport vezetőjét kérdeztük.

– Az Ablak egy kortárs angol darab, Edward Bond írta, és Bethlenfalvy Ádám fordította le magyarra, és ő rendezte az előadást. Ez egy megrázó darab, egy diszfunkcionális családról szól: az anya drogozik, az apja elhagyja, a fiú pedig az anyja drogbeszerzőjévé válik. Sokat játsszuk középiskolákban és rendszeresen a Jurányi Házban, de olyan helyekre is elvittük, ahol ilyen esetek sajnos gyakran előfordulnak. Játsszuk ugyanakkor olyan fiataloknak és felnőtteknek is, akik szerencsésebb élethelyzetben vannak. Sokan talán rádöbbennek, hogy nem is annyira rossz az életük. Úgy gondoljuk, hogy ez egy érzékenyítő előadás. Általában kemény társadalmi problémákat dolgozunk fel. Az érdekel bennünket, hogy a színházon és a művészeten keresztül hogyan lehet a társadalmat szolidárisabbá, együtt érzőbbé tenni. Az előadás utáni foglalkozás célja, hogy segítsen a fiataloknak feldolgozni a történetet, mert nagyon sokkoló tud lenni, képes elszomorítani. A foglalkozás ezt oldja, mert mélyebben felfejtjük a látottakat és a diákok is elmondhatják, ők hogyan látják ezt az előadást – hallottuk a csoport vezetőjétől, aki a vendégszereplés lehetőségére is kitért.

– Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál pályáztunk és nyertünk támogatást. Hétfőn a Mianyánk című produkciót mutatjuk be a Kosztolányi színházban. Az némiképp könnyedebb előadás, egy családi titokról és az anya-lánya viszonyon keresztül egy család működéséről szól, de arról is, hogy miért nehéz, és egyáltalán kell-e őszintének lennünk. Az Ablakot Adán, a műszaki középiskolában játszottuk, kedden pedig a Mianyánkkal megyünk Csókára. Azután jön a zenés-bábos gyermekelőadásunk, a Banyamosoda, és talán ezt is bemutathatjuk Adán. Emellett a hetedik-nyolcadikosokat célozzuk meg A hetedik égig című színházi nevelési előadásunkkal, amivel szintén útra kelünk – mondta Feuer Yvette.