2024. március 29., péntek

Obamát kérik francia elnöknek

Petíció(k) kéri(k) Obamát, hogy induljon a francia elnökválasztáson.

A botrányokkal, konspirációs teóriákkal fűszerezett elnökválasztási kampány közepette illúziójukat vesztett francia állampolgárok egy kívülállót hívnak, hogy induljon a versenyen: Barack Obamát.

A hétfőn indított Obama17 elnevezésű petíció felkérné a leköszönt amerikai elnököt, hogy induljon a 2017-es francia elnökválasztásokon, amelyet április és május folyamán tartanak. A petíció indítóinak célja, hogy egymillió aláírást gyűjtsenek márciusig. Péntekig csaknem 30 ezren írtak alá, egy, a petíciót szervező személy alapján. Ám még a honlap elindítói is megjegyzik, hogy Obama esélyei, hogy beköltözzön az Elysée palotába szinte nullával egyenlőek. A francia törvény megköveteli, hogy az elnökjelöltek franciák legyenek, és Obama állítólag nem az.

Ám éppen a kampány lehetetlensége inspirálja őket. Csütörtök éjjel a petíció egyik Antoine-ként bemutatkozó szervezője telefonos interjúban mondta el, hogy a honlap létrehozását az a frusztrált állapot váltotta ki, amelyben elégedetlenek voltak a már bemutatkozott elnökjelöltek programjaival és cselekedeteikkel.

– A választási kampány során, amelyben csak a közép jobboldali François Fillon jelölt botrányairól, vagy a szélső jobboldali Marine Le Pen felemelkedéséről értesültünk, voltak olyan pillanatok amikor azt mondtuk magunknak, hogy, miért ne? Csak el szerettük volna mondani, hogy elegünk van minden jelöltből. – mondta Antoine.

Antoine, aki a 30-as éveit tapossa, elmondta, hogy ő és barátai nem aktivisták, és nem egyeztet egyetlen párttal sem, ám belefáradt abba, hogy minden alkalommal két gonoszból a veszélytelenebbre kényszerül szavaznia, mintsem egy olyan jelöltre, aki eredeti lelkesedéssel inspirállja környezetét. – Az egyedüli, aki ilyen irányban lelkesített engem, Obama – állítja. Ezen a héten barátaival 500 plakátot helyeztek el Párizsban, mindegyiken a már híressé jelmondat áll: "Oui on peut" ("Yes we can").

Antoine nem az első francia szavazó, aki kérelmezi Obama elnökségét. Hasonló petíciók indultak tavaly. Bár Antoine értelmezésében sok idő telhet el, míg Franciaország megváltoztatja a szükségleteket az elnökjelöltséghez, fontos, hogy legalább a jobban globalizált kormány ötlete felé közelítsenek, mintsem a nacionalista, befelé tekintő retorikájú felé, ami Le Pen kampányát jellemzi.

– Egy olyan időben élünk, ahol az Amazon, a Facebook és az Apple gazdagabbak, mint országunk, tehát téves gondolat, hogy a nacionalizmusunk teszi majd jobbá kormányunkat. Jobban tennénk, ha fizetnénk olyan embereknek, akik kompetensek e fontos pozíciók betöltésére, mintsem hogy megragadjunk azoknál a szereplőknél, akiket már 20 éve ismerünk. – mondta.

– A valóság persze az, hogy soha nem kerülne rá sor – teszi hozzá –, ám, egy másik világban, 100 vagy 200 év múlva nem jelentene gondot a megvalósítása.