2024. április 26., péntek

Új célok, új feladatok előtt az MTTK

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar korábbi dékánjai, karalapító kollégái találkoztak a jelenlegi vezetőséggel

Találkozóra hívta a korábbi dékánokat, karalapító kollégákat Lepeš Josip, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar megbízott dékánja. A beszélgetésen – amelynek témája a kar eddigi tíz éve és a jövőre vonatkozó tervek voltak – jelen volt Káich Katalin, Gábrity Molnár Irén, Jeges Zoltán, Pintér János és Takács Márta.

– A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar 2006. október 1-jén kezdte meg a tevékenységét, és a nemrégen megtartott 10 éves jubileum alkalmával láttuk azt, hogy időközben mennyi személyi és szemléletbeli változás történt. Ilyenkor jó visszaemlékezni a forrásötletekre és az ezen ötleteket kigondoló személyekkel újra egy asztalhoz ülni. Ami biztos, hogy a következő 10 másmilyen lesz, mint a mögöttünk lévő évtized, hiszen megváltoztak a társadalmi körülmények, megváltozott a tanítóképzés helyzete, a közösségi elvárások, de fontos, hogy ennek az intézménynek továbbra is a vajdasági magyar közösség szolgálatában kell állnia. A találkozón beszélgettünk arról is, hogy a mindenkori politika miképpen határozta meg a kar létrejöttét, működését, fejlődését. Jó volt hallani, hogy a közösségvezető személyek a kar mellé álltak, de arra a közös álláspontra jutottunk a kollégákkal, hogy időközben valahol, valahogy a párbeszéd csökkent. A párbeszédhez ugye mindig legalább ketten kellenek és kell, hogy legyen témája is, és arra jutottunk, hogy az elkövetkező párbeszédek témája a kar további fejlődése legyen – hallottuk Lepeš Josiptól, aki elmondta, milyen új célokat, új feladatokat tűztek ki e megbeszélés során: – Most nagyon fontosnak látjuk, hogy a kar bővítse képzési kínálatát, egyrészt saját erőinek felhasználásával, másrészt karok közötti közös képzések létrehozásával, az együttműködést pedig az Újvidéki Egyetem karaival és a Szegedi Tudományegyetem karaival képzeljük el. A közös képzésekben pedig mindkét kar egyenértékű tagként vesz részt. Azt is megfogalmaztuk, hogy sürgősen be kell kapcsolni a kar életébe megfelelő asszisztensi kinevezésekkel a már doktorált kollégákat, hogy hamarosan mint egyetemi tanárok új tantárgyak tanításával hozzá tudjanak járulni az új szakok megnyitásához. Lényeges megfogalmazás volt az is, hogy továbbra is ápolni kell a Magyar Nemzeti Tanáccsal a vajdasági magyar felsőoktatás témáiban a megbeszéléseket, de hangsúlyoztuk, hogy egyenrangú partnerekként, tehát közös elvek megfogalmazása és közös döntések elfogadása mentén.

A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar előtt ennek jegyében most több megbeszélés áll: hétfőn a Magyar Nemzeti Tanáccsal, majd a Szegedi Tudományegyetemmel, az Újvidéki Egyetemmel és a tartományi felsőoktatási titkárral.