2024. március 28., csütörtök

Kódolók klubja

Topolyán másfél évvel ezelőtt indult a Coder/Club nevet viselő programozóiskola.

Óra közben (Benedek Miklós felvétele)

Óra közben (Benedek Miklós felvétele)

A szervezők eredetileg egy egy hétig tartó nyári táborként álmodták meg a tanfolyamot, de a nagy érdeklődésre való tekintettel ma már egész éven keresztül várják az informatika iránt érdeklődő fiatalokat, és ebből a szempontból egyedülálló az országunkban. A részletekről Vörös Csaba informatikust, középiskolai tanárt, a Coder/Club vezetőjét kérdeztük.

– A tanfolyam töretlen népszerűségnek örvend. A tanév folyamán heti három alkalommal tartunk másfél órás foglalkozásokat. A tagok jellemzően 8 és 14 év közötti magyar és szerb anyanyelvű diákok. Huszonnégy állandó taggal rendelkezünk, köztük hét lány van. Hálával tartozunk a helybeli Juhász Erzsébet Könyvtárnak, hogy teret biztosítanak a számunkra.

Mit tanulnak az ide járó diákok?

– A tanfolyamon elsősorban a programozáson van a hangsúly, és az ennek a korosztálynak kifejlesztett programozói nyelvet szeretném nekik bemutatni. A világ legismertebb programozói nyelve a Scratch, de emellett még próbálkozunk Android programok készítésével is, itt kiemelném az App Inventor környezetet, vagy a Pocket Code-ot, és most kezdünk ismerkedni a Python programozással. Ezen programozói nyelveket különböző kutatások alapján állították össze, a vizuális típusúak közé tartoznak, tehát formákat, színeket és egyszerű angol utasításokat tartalmaznak.

Az eddigiek során több nemzetközi programban is részt vettek a diákok. Milyen jellegű eseményekről van szó?

– Folyamatosan igyekszünk részt venni különböző rendezvényeken, többek között a világméretű Kódolás óráján és az Európa-szerte megrendezésre kerülő Programozási héten, de ezek mellett versenyeken is szeretünk szerepelni. Ki kell emelni a lánycsapatunkat, a Girl Powert; ők a legelső csak lányoknak megszervezett Scratch Meccs nevet viselő programozó versenyen Magyarországon igen előkelő helyen végeztek, annak ellenére, hogy akkor még csak a tanulmányaik elején jártak a diákok. Emellett minden évben jelen vagyunk a Szabadfogású Számítógép Versenyen is. Legutóbb pedig a Pocket Code-dal készített Android alkalmazások versenyére készítettünk egy világűr témájú programot Nagy Daniella és Huszár Tamás részvételével.

Hogyan tudják a diákok hasznosítani az itt megszerzett tudást?

– Mi itt nemcsak a programozás vagy az algoritmikus gondolkodást fejlesztjük, hanem elkerülhetetlen az angol nyelv ismerete, tanulása, és természetesen a matematikához is kapcsolódunk. Reményeim szerint az itt megszerzett tudás a tanulmányi eredményeiket pozitívan befolyásolja. Természetesen a pályaválasztásra is kihathat ez a tanfolyam, bár ilyen visszajelzés még nem érkezett, viszont egy diákunk a Coder/Club hatására váltott középiskolát.

A tízéves Nataša Bojović már a kezdetektől tagja a csapatnak:

– Azért jelentkeztem a Coder/Clubba, mert szeretek a komputerekkel dolgozni, és ha felnövök, szeretnék informatikus lenni – nyilatkozta a negyedikes tanuló.